• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Реаговања Ревизија поступка могућа у року од годину дана
Ревизија поступка могућа у року од годину дана Штампа Ел. пошта
Написао Политика   
субота, 23 март 2019 03:57

Мирослава Дерикоњић, 22.03.2019 | Политика

После пресуде Радовану Караџићу

Радован Караџић, кога је жалбено веће Резидуалног судског механизма пре два дана осудило на казну доживотног затвора, има право да на изречену пресуду поднесе ванредни правни лек, односно да тражи ревизију поступка.

То може да уради само уколико он или неко из његовог правног тима открије нову чињеницу, која им није била позната у време претресног или жалбеног поступка, а која је могла да буде одлучујући фактор за доношење одлуке. Исту могућност има и тужилац који је поступао у конкретном предмету.

Рок за подношење оваквог захтева, како је за „Политику” речено у Механизму за међународне кривичне судове (ММКС), је годину дана од изрицања правоснажне пресуде.

– Захтев се подноси председнику ММКС, који ће одредити веће састављено од истог броја чланова као и веће у првобитном поступку. У мери у којој је то могуће, биће именоване судије из првобитног састава. Евентуални одговор на захтев за преиспитивање доноси се у року од четрдесет дана од дана подношења захтева, а евентуална реплика подноси се у року од 15 дана од дана доношења одговора – наведено је за наш лист у ММКС-у.

Ако се већина чланова већа које је конституисано да би одлучивало по ванредном правном леку слаже да је нова чињеница, да је била доказана, могла да буде одлучујући фактор приликом доношења одлуке, веће ће преиспитати пресуду и, након што саслуша стране у поступку, изрећи нову пресуду.

Иако имају могућност да поднесу захтев за ревизију поступка, чланови Караџићевог правног тима, не знају хоће ли то и урадити. Прво ће, како је за „Политику” казао Горан Петронијевић, један од чланова правног тима некадашњег председника Републике Српске, детаљно проучити пресуду, а потом одлучити шта ће даље предузимати.

– Још нисмо анализирали пресуду јер је то било немогуће због њене обимности. На први поглед, могу да кажем да она има доста „рупа”. Такође, остало је много неупотребљених доказа. Услови за подношење ванредног правног лека су рестриктивни, па ћемо зато у наредном периоду сагледати све аспекте како бисмо донели коначну одлуку. Наша стратешка замисао на почетку поступка била је да се боримо свим дозвољеним правним средствима – рекао је Петронијевић за наш лист.

Адвокат Зоран Живановић, који је пред Хашким трибуналом заступао Вујадина Поповића, правоснажно осуђеног на доживотну казну затвора због геноцида над Бошњацима у Сребреници 1995. године, сматра да су шансе да захтев за ревизију да буде усвојен, уколико буде поднет, минималне. Подсећа да ниједан од петорице Срба којима је у Хашком трибуналу изречена казна доживотног затвора није искористио ову законску могућност.

– Услови који треба да буду испуњени да би захтев за ревизију био усвојен веома су ригорозни. Нарочито за оне који су оглашени кривим по основу учешћа у заједничком злочиначком подухвату. Правни лек треба да испуни веома високе критеријуме, морају да се нађу потпуно нови докази, који раније нису постојали или нису били познати. Ти докази морају потпуно да преокрену целу ситуацију, што је врло тешко – објашњава Живадиновић.

 
Јалова је освета трибунала и мени, као старцу, не може ништа

Горан Петронијевић, члан правног тима Радована Караџића, навео је за „Политику” да је некадашњи председник Републике Српске у телефонском разговору који су водили поручио да су он и српски народ већ победили. Караџић је, према Петронијевићевим речима, казао да је Република Српска створена, да је српски народ слободан у властитој држави и да је жртва коју он подноси мања од других.

– Јалова је освета трибунала и мени, као старцу, не може ништа. Нећу никада престати да се залажем за истину о нашој праведној борби у рату који нам је наметнут и у којем су страдала сва три народа. Часно смо се борили за слободу и једнакост српског народа у БиХ. Не мрзимо друге и поносно чувамо оно што је изнад нас – рекао је Караџић, а пренео Петронијевић.


http://www.politika.rs/scc/clanak/425640/Revizija-postupka-moguca-u-roku-od-godinu-dana

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2019 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску