• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Реаговања Којић: Потребна ревизија посмртних остатака у Сребреници и Томашици
Којић: Потребна ревизија посмртних остатака у Сребреници и Томашици Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
субота, 23 април 2016 17:09

БАЊАЛУКА, 23. АПРИЛА /СРНА/ - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да је потребно извршити ревизију посмртних остатака да би се утврдио тачан број страдалих Бошњака у Сребреници и Томашици код Приједора.

"Ревизија посмртних остатака једино може дати прави одговор на очигледне манипулације бројем страдалих Бошњака", рекао је Којић Срни.

Када је ријеч о Сребреници, Којић је нагласио да су се у пресудама Србима у Хашком трибуналу стално појављивале различите бројке о броју страдалих Бошњака, што доводи у сумњу вјеродостојност самог податка о броју несталих Бошњака који је истакнут у Меморијалном центру у Поточарима.

"Очигледно да је иста манипулација и када је ријеч о гробници Томашица код Приједора", нагласио је Којић.

Он је подсјетио да је Институт за нестала лица БиХ требало да успостави централну евиденцију несталих лица која је требало да да одговор о укупном броју несталих лица, али, нажалост, то до данас није урађено.

Којић је истакао да централна евиденција несталих лица треба да садржи податке о јединственом матичном броју лица које се води као нестало, те статус и околности нестанка и националност.

"Посебно је забрињавајуће да се упорно избјегава да у централну евиденцију несталих уђу подаци о јединственом матичном броју јер је то идентитет сваког човјека, иако је то прописано Законом о несталим лицима БиХ и подзаконским актима, што ствара отворену сумњу да ту постоји одређена манипулација", закључио је Којић.

Вјештак за судску медицину Зоран Станковић на суђењу генералу Ратку Младићу у Хашком трибуналу оспорио је налазе патолога који су вршили обдукцију тијела из гробница које Хашко тужилаштво доводи у везу са догађајима у Сребреници у јулу 1995. године.

Станковић је указао да обдуценти нису могли са потпуном сигурношћу утврдити узрок смрти зато што није било довољно меког ткива на већини тијела, која су пронађена "скелетизована" или "сапонификована".

Он је објаснио да се код таквих посмртних остатака не може утврдити да ли су повреде настале за живота жртве или након смрти.

Станковић је рекао да је потребно ново вјештачење тијела из гробнице Tомашица код Приједора због несагласности које је уочио у налазима патолога оптужбе.

 

 


http://www.srna.rs/novosti/395972/kojic-potrebna-revizija-posmrtnih-ostataka-u-srebrenici-i-tomasici.htm

 

 

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2016 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22
24 25 26 27 28 29 30

Помоћ за Републику Српску