• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Реаговања Лавров: Укинути трибунал који ослобађа Харадинаја а осуђује Караџића
Лавров: Укинути трибунал који ослобађа Харадинаја а осуђује Караџића Штампа Ел. пошта
Написао Vesti online   
петак, 01 април 2016 18:44

Петак 01.04.2016 | Вестионлине

Први потпредседник Владе и шеф дипломатије Србије Ивица Дачић и руски министар спољних послова Сергеј Лавров позвали су на затварање Хашког трибунала што је пре могуће, јер није допринео процесу помирења.

Русија сматра да је рад Хашког трибунала пристрасан и политички мотивисан и позива на његово затварање што је пре могуће, рекао је Лавров после састанка са Дачићем у Москви

Дачић је рекао да се Хашки трибунал претворио у антисрпски суд и да Београд позива на његово скорашње затварање.

- Делимо мишљење Русије да Хашки трибунал мора да се затвори што пре. Он није допринео процесу помиреја. Насупрот томе, свака нова пресуда распирује мржњу, а стране почињу да расправљају о томе ко је више, а ко мање крив - истакао је шеф српске дипломатије.

Он је критиковао пресуду против првог председника Републике Српске Радована Караџића, а осврнуо се и на ослобађајућу пресуду лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу, рекавши да је Србима тешко да поверују да Трибунал може да донесе и позитивну одлуку.


Двоструки аршини

- То је антисрпски суд. Осуђује без доказа - закључио је Дачић.

Лавров је рекао да постоје многобројни примери у којима је Трибунал показао свој пристрасни карактер "прикривањем несрпских осумњичених за ратне злочине", а као један од примера је навео случај Рамуша Харадинаја.

За Харадинаја Лавров каже да је у интерним документима НАТО, који су својевремено дистрибуирани у Савету безбедности УН, окривљен као ратни злочинац "који ужива у убијању људи", али га је Трибунал ослободио, "а НАТО је срамно одбио да Трибуналу поднесе информације које је поседовао".

- Видимо истоветне приступе решавању других аспеката послератне ситуације на Балкану - рекао је Лавров, подсетиши да је пре пет и по година објављен извештај бившег члана Европског парламента Дика Мартија у којем он наводи примере трговине људским органима коју су спроводили косовски Албанци.

 


http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/562553/Lavrov-Ukinuti-tribunal-koji-oslobadja-Haradinaja-a-osudjuje-Karadzica

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2016 >
н п у с ч п с
          2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Помоћ за Републику Српску