• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Реаговања Штрбац: Политичка пресуда у којој се најмање ишло на доказе
Штрбац: Политичка пресуда у којој се најмање ишло на доказе Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
петак, 25 март 2016 16:47

БЕОГРАД, 24. МАРТА /СРНА/ - Предсједник Информационо документационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је Срни да је пресуда Радовану Караџићу још једна политичка одлука у којој се најмање ишло на доказе, а прије свега слиједила логика рада Хашког трибунала, због чега казна мања од доживотне представља позитивно изненађење.

Штрбац је рекао да није изненађен што је Караџић ослобођен оптужбе за геноцид за седам општина, јер су за то ослобођени и српски официри којима се претходно судило, а он је спомињан као њихов врховни командант.

Подсјећајући на то да је Хашки трибунал до сада изрекао већ пет доживотних казни и то све Србима, од којих су три за догађаје за које се терети и Караџић, Штрбац је рекао да је 40 година затвора изненађење.

"Кад изречете 13 или 15 пресуда за Сребреницу, од којих три доживотне, а укупно пет Србима, а пошто су у питању све официри, чији је Караџић био врховни командант, онда је по тој логици требало очекивати и њему најстрожу казну", рекао је Штрбац.

Штрбац је указао на то да је Хашки суд "очито и основан да би верификовао оно што је већ јавност широм свијета пропагирала у том времену - 1993. године, а то је да су на просторима бивше Југославије Срби криви за све и једини кривци, а остале стране у сукобу жртве".

Он сматра да је зато казна мања од доживотне изненађење, јер се очекивало да буде круна свих досадашњих суђења Србима.

"Не знам чему захвалити за тај уступак. Да ли је прорадила савјест судија, а можда је због документа који му је гарантовао /Ричард/ Холбрук да неће бити гоњен ако сиђе с власти. Можда је то кроз ову одлуку награђено овом нешто блажом казном од очекиване", закључио је Штрбац.


 
http://www.srna.rs/novosti/387886/politicka-odluka-u-kojoj-se-najmanje-islo-na-dokaze.htm

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2016 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску