• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Реаговања Влада Републике Српске: Пресуда Караџићу политички мотивисана
Влада Републике Српске: Пресуда Караџићу политички мотивисана Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
петак, 25 март 2016 11:18

БАЊАЛУКА, 25. МАРТА /СРНА/ - Влада Републике Српске констатовала је данас да је првостепена пресуда Хашког трибунала против бившег предсједника Српске Радована Караџића примарно политички утемељена и мотивисана, те да не доприноси помирењу и јачању повјерења народа и грађана на простору бивше Југославије.

На посебној сједници Владе у Бањалуци истакнуто је да је наведена пресуда против појединца, а не колективитета, те се резолутно одбацује било каква могућност њене злоупотребе у смислу оспоравања или довођења у питање Српске и њених институција, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Влада Републике Српске ће, у границама уставних и законских овлаштења и могућности, пружити сву неопходну помоћ тиму одбране у процесу припреме и реализације жалбеног поступка.

 

"Обавезује се Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица да у пуном капацитету сарађује са тимом одбране на прикупљању и обради чињеница које ће бити кориштене у жалбеном поступку", додаје се у саопштењу.

Од свих надлежних органа очекује се да наводи судског вијећа Хашког трибунала, према којима су муслиманске снаге током грађанског рата у БиХ вршиле нападе на подручја која су саме контролисале да би привукле пажњу међународног фактора, буду у потпуности истражени и документовани, те да одговорни у овом смислу буду процесуирани.

Влада Републике Српске позива све политичке актере у БиХ да изјавама и поступцима не доприносе даљој политизацији првостепене пресуде и даљем продубљењу неповјерења народа и грађана у БиХ.

"Позивамо грађане Републике Српске на достајанство, те да се уздрже од било каквих активности којима би били нарушени јавни ред и мир у Српској", наводи се у саопштењу.

Влада Републике Српске још једном потврђује став да сва лица, без обзира на националну припадност, за која постоји сумња да су на било који начин учествовала у извршењу било ког кривичног дјела, а посебно кривичног дјела ратног злочина током грађанског рата на простору бивше Југославије, требају бити процесуирана пред надлежним домаћим или међународним правосудним органима.

 

http://www.srna.rs/novosti/388178/presuda-karadzicu-politicki-motivisana.htm

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2016 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску