• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Реаговања Влада Србије: Пресуда Караџићу не може бити употребљена против Републике Српске
Влада Србије: Пресуда Караџићу не може бити употребљена против Републике Српске Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
петак, 25 март 2016 11:12

БЕОГРАД, 25. МАРТА /СРНА/ - Влада Србије саопштила је данас да кажњавање припадника само једног народа за злочине које су чинили сви представља селективну правду и опоменула да пресуда првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу не може бити употребљена са циљем угрожавања слободе и опстанка српског народа у Републици Српској.

"Јасно опомињемо да ова пресуда не може да буде употребљена са циљем угрожавања слободе и опстанка нашег народа у Републици Српској. Јасно је да српски народ, где год живео, због ове пресуде Радовану Караџићу није ни мање вредан, ни мање слободарски, нити ће имати мање права да живи као равноправан и уважен у демократски уређеном, стабилном друштву, водећи политику мира и разумевања", саопштено је из Владе Србије.

У саопштењу се наводи да је Влада Србије данас донијела Закључак у којем изражава дубоко жаљење за свим жртвама ратних сукоба на простору бивше Југославије и подсјећа да су се злочини и бесмислено убијање цивила догађали на свакој страни.

"Влада Србије једнако осуђује злочине које су учинили припадници српских једница, као што осуђује злочине који су учињени над Србима, како у Хрватској, тако и у БиХ. Сваки злочин мора да буде кажњен, као и било који појединац који је у њему учествовао", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да није дозвољено било какво политизовање и сваљивање колективне кривице на поједине народе због злочина које су учинили "људи са именом и презименом" и поручује да ће политика помирења бити политика Владе Србије, што би требало да буде и политика других влада у региону.

"Управо зато Влада Србије сматра да је правда кажњавања припадника само једног народа за злочине које су чинили сви, у ствари селективна", закључила је Влада Србије.

Влада Србије има обавезу сарадње са Хашким трибуналом и одлуке Трибунала не може да мијења, а не жели да учествује у коментарисању неправоснажних пресуда од дијела међународне и домаће јавности, јер је такво поступање супротно обичајима развијеног демократског свијета.

"Стога, Влада Србије не жели да реагује на садржај и образложење било које појединачне пресуде. Ипак, после много година рада Трибунала, остаје горак укус због чињенице да они који су творци политике злочина према Србима готово ни на који начин нису кажњени", закључила је Влада Србије.

У саопштењу се наводи да озбиљна и одговорна политика Србије, прије свега, према властитим грађанима, али и према припадницима српског народа, ма гдје они живјели, подразумијева и бригу о српском народу у Републици Српској.

"Није то само наша братска солидарност и историјска одговорност, већ и обавеза произашла из Дејтонског споразума за мир у БиХ - споразума којим смо БиХ признали као суверену државу, али и који је признао право Србима преко Дрине на њихов ентитет и политичку аутономију", истиче се у саопштењу Владе.

Из Владе Србије поручили су да никоме неће дозволити да првостепену пресуду против бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића "употребљава као разлог да прстом упире у нас и наше сународнике".

Влада Србије истакла је да је поносна што је српски народ умио да препозна и туђе жртве и да им се достојанствено поклони, али истовремено жали што тако нешто нико у региону није могао да учини када су у питању српске жртве.

"Ми смо мирољубив народ и желимо да гледамо у будућност. Шта се догодило у прошлости припада прошлости и ништа добро неће настати, ни за Србију, ни за било коју другу државу у региону, уколико време и енергију будемо трошили на покушаје да утврдимо ко је у прошлости био у праву, а ко није", истакла је Влада Србије.

У закључку Владе наводи се да, упркос разочарењу, Србија недвосмислено остаје посвећена политици живота, стабилности и мира, јер "само таква политика може и мора да буде најснажнија карта за будућност у којој ће са својим сусједима подизати економије, развијати државе и читав регион.

"Од јаке жеље и великих напора да градимо такву будућност нећемо одустати и никоме нећемо пружити прилику да нашем народу негира право на такву будућност, јер он то заслужује", закључила је Влада Србије.

 


http://www.srna.rs/novosti/388220/presuda-karadzicu-ne-moze-biti-upotrebljena-protiv-republike-srpske.htm

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2016 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску