• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Разоткривање За Педија Ешдауна БиХ је била „муслиманска домовина”
За Педија Ешдауна БиХ је била „муслиманска домовина” Штампа Ел. пошта
Написао Политика   
субота, 25 јануар 2020 16:20

Аутор: Младен Кременовић | 23.01.2020 | Политика

Од нашег сталног дописника

Бањалука – Након што су објављени британски документи из ратног периода у којима се, између осталог, наводи како српске снаге и тадашње руководство РС нису имале намеру и план за освајање Сребренице, медији се баве и другим обелодањеним званичним документима из архива те земље, које је у периоду од 1992. до 1995. сачинио Педи Ешдаун.

Из оног што је Ешдаун писао тадашњем британском премијеру Џону Мејџору у оквиру „Кореспонденције са лидером либералних демократа” јавност у РС извлачи закључак да је бивши високи представник у БиХ све време био бошњачки лобиста, који је и за време рата деловао у корист Сарајева.

Како извештава Алтернативна телевизија (АТВ), током посете Српској у августу 1992. Ешдаун је направио комплетан извештај о сарајевском ратишту, о ономе што је видео на коридору, о тенковима, авионима и ракетама које поседује Војска РС.

Након посете, послао је писмо тадашњем председнику РС Радовану Караџићу. У том писму се види да је обишао затворе на Мањаче, као и оне у Омарској и Трнопољу, па наводи да се та места, на основу онога што је видео, не могу називати концентрационим логорима, извештава АТВ.

„Задовољан сам што видим да командир у кампу поштује начела Женевске конвенције, колико год му финансије дозвољавају. Храна је слаба, а лекови нису адекватни. Ценим да је разлог за то што је земља у целини погођена санкцијама”, казао је он. Д одао је да је, по оном што је видео, „било неодговорно и нетачно назвати те кампове концентрационим”.

Два месеца након тога, писао је премијеру Џону Мејџору да су Срби својим авионима напали цивилне циљеве, и то касетним бомбама британске производње, као и да су спремни да се успротиве резолуцији УН, чак и под претњама америчком авијацијом.

У наредном писму, које је послао Мејџору, више пута је, наводи АТВ, нагласио појам „муслиманска домовина”, мислећи на простор БиХ. У писмима није поменуо ниједан логор и затвор у којем су држани и убијани Срби, те је вршио притисак да Лондон реагује због затвора, етничког чишћења и избегличких кампова у РС, известила је АТВ.

Тражио је и пооштравање санкција, а још 1993. је тврдио да је „питање дана када ће Срби прегазити Сребреницу”.

„Пет дана након што су муслиманске снаге извршиле масакр над српским становништвом у селу Кравице, Ешдаун је послао писмо Мејџору у коме о томе није било би ни слова. Уместо тога, тражио је већи притисак на Србе”, извештава ова телевизија.   

 
http://www.politika.rs/scc/clanak/446386/Za-Pedija-Esdauna-BiH-je-bila-muslimanska-domovina

 

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јануар 2020 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24
26 27 28 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску