• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Разоткривање У џихад са картицом УНХЦР
У џихад са картицом УНХЦР Штампа Ел. пошта
Написао Ђ. Баровић / Вести   
понедељак, 01 фебруар 2016 19:42

29. јануар 2016 |  Ђ. Баровић |  Вести

Хапшење исламиста у Босни: „БиХ је један од највећих регрутних центара исламиста у Европи“


Обавештајци НАТО-а још 1996. су упозоравали своју команду на опасност да су бројне невладине организације у БиХ параван за деловање некадашњих муџахедина, те да је већина њих мењала идентитет тако што су без икакве контроле добијали званичне легитимације УНХЦР.

„Вести“ су имале увид у један од строго поверљивих НАТО докумената, тачније депешу Контраобавештајне јединице која је била смештена у хотелу Јадран у Сарајеву, одакле су слани дневни извештаји Бриселу.

У допису од 8. маја 1996. године наводи се да на простору БиХ и Хрватске делује 20 невладиних организација које потичу или су оснивачи са подручја Блиског или Средњег истока.

У делу овог извештаја насловљеног „могућа претња“ оперативци НАТО-а тврде да је на територији Босне непознат број наоружаних муслиманских екстремиста који раде као службеници „хуманитарних и помоћних“ организација које су под окриљем УНХЦР.

     Забрањени

Међу забрањеним организацијама из БиХ предњачи Ал Фурган, који је 26. септембра 1997. регистрован као НВО Помоћ и превенција од лажи – Фурган. Следе Ал Харамеин и Ал Масјед ал Агса черити фоундејшн, Ал Харамеин исламик фоундејшн, Беневоленс интернешнл фоундејшн (Илиноис), а у Сарајеву регистрована као Босанска идеална футура као и Таибах интернационал – Боснија офис.

– Ал Харамеин је саудијска организација и у БиХ има две организације – обе су на листи терористичких група – истиче Галијашевић.

– На тај начин прибављају УНХЦР картице које им омогућују приступ свим УН камповима и објектима, укључујући Унпрофорове објекте. Издавање и контрола картица УНХЦР је од другоразредне важности за УНХЦР иако су свесни да морају бити више критични у том послу. Због тога чак ни УНХЦР не може одредити ко би све могао имати нелегално прибављене УНХЦР ИД картице, нити може контролисати број ИД картица које су тренутно у промету – стоји између осталог у овом допису у који су „Вести“ имале увид, а у коме су таксативно набројане све те спорне НВО.

Експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић каже да је две деценије касније, 2016. године, ситуација још трагичнија.

– У ових 20 година укупно је 114 НВО наступало са строгих, исламистичких позиција, а новац су добивале из Саудијске Арабије, Катара, Турске, и понекад из Ирана. Али, данас је таквих „удружења грађана“ која су исламистички оријентисана укупно 1.175, дакле скоро па 600 процената више. Забрињава податак да од тог броја чак 65 учествује у регрутовању џихадиста за ратове у Сирији, Ираку и Авганистану – истиче Галијашевић.

Он додаје да је према најновијој, консолидованој листи организација које су проглашене за „претњу светском миру“ Савета безбедности УН од 17. јануара 2016. године на том списку и пет организација из Босне.

 


http://vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/548786/U-dzihad-sa-karticom-UNHCR

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2016 >
н п у с ч п с
  2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29          

Помоћ за Републику Српску