• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ратна писма Ратна писма 1993. Лорд Овен и Т. Столтенберг, 22. јул 1993.
Лорд Овен и Т. Столтенберг, 22. јул 1993. Штампа Ел. пошта

93-026-п

РЕПУБЛИКА СРПСКА
ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ
САРАЈЕВО

Веома часни лорд Овен и часни Т. Столтенберг
копредседници Међународне конференције о бившој Југославији

Ваше екселенције,

Хвала Вам на Вашим скорашњим порукама.

Треба да будете свесни да нико нема већи интерес да оконча непријатељства него што га има народ ове Републике и наши сународници Срби. Патимо од смрти и повреда; наша економија је бедна; обнова је одложена; закон и ред представљају посебне проблеме. Не теши нас ни патњa наших суседа; какав год да буде исход, суђено нам је да живимо једни поред других док је света и века. Што се брже окончају борбе, мање ће бити патњи.

Али ја се питам да ли женевски састанак у овим околностима може да се назове преговорима а да се не злоупотреби та реч. Господин Изетбеговић нема намеру да постигне решење прихватљиво за Србе и Хрвате. Све што се уопште договори у Женеви било би опозвано у Сарајеву, где његове узастопне наредбе поричу једна другу. Он и његови сарадници су очигледно у завађи са главном политиком. Неки иду толико далеко да доводе у питање целу мудрост своје антисрпске оријентације током последње две године, рат и све остало. Поређења ради, од нашег последњег сусрета Хрвати су радикално променили свој положај у троуглу сила.

У светлости ових разматрања, питам се да ли би састанак у женевском стилу био преран и контрапродуктиван са становишта ваших властитих циљева. Прво, он би неизбежно охрабрио већу војну активност на свим странама у bellum omnium contra omnes, која би била темпирана да утиче на преговарачки сто. Друго, пошто је господин Изетбеговић унапред одбацио главне преговарачке премисе хришћанских сила сада договорену главну ствар Венс–Овеновог процеса, неизбежни неуспех овог састанка једино би проширио увећано очајање и тежио би да девалвира наше женевске сусрете.

Насупрот томе, добро припремљен сусрет средином јесени, пошто све стране добро размисле, могао би да изненади свет својим дахом успеха. Да ли стога има било каквог смисла да се постигне псеудо сусрет? Зар нећемо нанети штету самом процесу који хоћемо да охрабримо? Знатижељан сам да сазнам мишљење Ваших екселенција о овом виталном питању.

Молим Вас да примите изразе мог највећег уважавања,

Искрено,
др Радован Караџић
Председник Републике Српске

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2009 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску