• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ратна писма Ратна писма 1993. ПРЕДСЕДНИКУ РУСKЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ господину Јељцину
ПРЕДСЕДНИКУ РУСKЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ господину Јељцину Штампа Ел. пошта

ПРЕДСЕДНИКУ РУСKЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ  господину Јељцину93-016-о

РЕПУБЛИКА СРПСКА
КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ
САРАЈЕВО

ПРЕДСЕДНИКУ РУСKЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ         
-господину Јељцину-


Број 01-100/93
Датум 17. мај 1993. године

Поштовани  господине Предсједниче,
Прије свега, у име политичког руководства Републике Српске, желим да Вам се захвалим за напоре и добре намјере Вашег изасланика г. Виталија Чуркина који је имао разумијевања за виталне интересе српског народа на подручју бивше Босне и Херцеговине. Нажалост, његове идеје нису биле прихватљиве за друге двије стране у сукобу, с обзиром да на Муслимане и Хрвате практично није ни било значајног међународног притиска. За жаљење је, исто тако, што Ваша идеја о једнаком третману Републике Хрватске у погледу санкција није добила довољну међународну подршку.

У таквој ултимативној ситуацији српски народ Републике Српске није могао на свом референдуму од 15. мај 1993. године да прихвати Венс-Овенов план. У међувремену ми смо настојали да подржимо мировни процес и Резолуцију Савјета безбједности 824 о сигурносним зонама. Практично ми са Хрватима не ратујемо већ око 2 мјесеца, а са Муслиманима око 10 дана, изузев спорадичних инцидената које су они изазвали око Брчког, у жељи да пресијеку нашу везу са матичном Србијом.

У таквој новонасталој ситуацији, веома смо охрабрени Вашом мировном иницијативом. Данас нико у свијету не може занемарити руску иницијативу. Желимо да Вас информишемо о стварном стању на терену и у вези с тим о могућим мјерама које би биле реалне и проводиве:

1. БиХ је подијељена на три дијела - српски, хрватски и муслимански. Иако је до подјеле дошло уз крваве сукобе, главнина територија има етничко покриће.

2. Тако се, нажалост, спонтано и кроз сукобе дошло до рјешења које је иначе предложила Европска заједница преко лорда Карингтона и амбасадора Кутиљера. Што се Републике Српске тиче, у њој владају мир и сигурност грађана, а повремени инциденти дешавају се само на границама српске територије. Делимитација српске територије је јасна и успјешна.

3. План Венса и Овена је неприхватљив јер је у супротности са реалним стањем и природним стремљењима све три етничке групе. Примјена тог плана захтијевала би дугогодишње присуство великих војних ефектива и поред којих би борбе три националне заједнице биле непрекидне.

4. У таквој ситуацији мислимо да би Ваша подршка претходној европској иницијативи о три државе у БиХ - у конфедерацији или другачије - била пресудна. Хенри Кисинџер је већ у неколико наврата изнио и развио ту идеју.

5. Уколико се пак привремено мора остати уз Венс-Овенов план, онда би се могао примјенити само  концепт раздвајања страна у сукобу. Војни посматрачи и мале војне снаге дуж линија фронта - као и око сигурносних зона - били би довољни да успоставе мир. Затим би се у миру географси аспект Венс-Овеновог плана могао прилагодити лисабонском приједлогу о три државе.

Молимо Вас г. Предсједниче да примите изразе нашег уважавања и спремности сарадње са свим Вашим изасланицима.

Ваш,
др Радован Караџић

 

Jeljcin-17.05.93_1 Jeljcin-17.05.93_1 Jeljcin-17.05.93_1

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2009 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску