• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
БИЛ КЛИНТОН, 18. април 1993. Штампа Ел. пошта

БИЛ КЛИНТОН, 18. април 1993. 93-011-п

Шаље:  др РАДОВАН КАРАЏИЋ
ВОЂА БОСАНСКИХ СРБА

Сарајево - Пале, 18. април 1993.
01-54/93

ПРЕДСЕДНИК БИЛ КЛИНТОН
СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ

Поштовани господине Председниче,
Међународна заједница, предвођена Сједињеним Америчким Државама, сада поступа под притиском медија, на основу дезинформација и ратних трикова. Акције које се предузимају на основу искривљене слике могу да дају катастрофалне резултате. Моја је дужност, зато, да Вас тачно информишем о суштини стварног развоја догађаја.

Као што Вам је добро познато, босански Срби нису дошли из Србије већ живе тамо више од хиљаду година и представљају најстарији народ у Босни, где су до недавно били већинско становништво.

Сецесија Босне је била неуставна и противзаконита, и против воље српског народа и против његовог вета.


Муслиманска страна је објавила рат Србима, то нису учинили Срби. Муслиманска страна је прекршила све прекиде ватре до сада, а Срби то нису учинили ни у једном случају.

Муслиманска страна све време јавно изјављује да ће се борити до краја, док сви босански Срби не буду истерани из Босне, тако да Муслимани могу да оснују своју муслиманску државу. Ниједна муслиманска офанзива није осуђена, али је зато свака српска одбрана и контра-офанзива дочекана са озбиљним оптужбама. Србима је забрањено да се активно бране.

У току муслиманске офанзиве у подручју Сребренице убијено је преко 1300 Срба, углавном цивила. До сада је пронађено више од десет масовних гробница са масакрираним српским цивилима и ратним заробљеницима.

Срби не намеравају да узму Сребреницу, они нису ушли у град, али је последња резолуција донета на основу лажних информација које је лансирао француски министар иностраних послова. Дозволите да Вас подсетимо на санкције наметнуте Југославији: оне су наметнуте након масовног убиства у реду за хлеб које је извршила, како је касније јавно објављено, муслиманска страна.

Снаге босанских Срба су упола мање од муслиманских и хрватских. Оне немају много алтернатива - треба или да се боре или да напусте своје домове - за њих нема друге опције. Зато се они храбро боре против много бројнијег непријатеља, који је, упркос широко раширеном мишљењу, врло добро наоружан.

Међународна заједница, укључујући и Сједињене Америчке Државе,  није схватила суштину проблема. Покушај да се наметну неправедне Венс-Овенове мапе само је покренуо рат. Међународна заједница жели да настави процес дељења српског народа. Евентуални пораз српске стране значио би увођење трајне нестабилности у региону и ескалацију рата до великих размера. Срби не могу да се одрекну минимума својих права јер би, у свим другим случајевима, физичка егзистенција српског народа овде била угрожена.

 

  

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2009 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску