• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ратна писма Ратна писма 1993. Малколм Рифкин, 14. април 1993.
Малколм Рифкин, 14. април 1993. Штампа Ел. пошта

Малколм Рифкин, 14. април 1993.93-009-п

др Радован Караџић
Од вође босанских Срба

14. април 1993.

Веома часни Малколм Рифкин, члан Парламента
Државни секретар за одбрану
Whitehall
ЛОНДОН
SW1A 2XB                                              

Поштовани господине државни секретаре,

Пошто за неколико сати треба да дате изјаву у Доњем дому, важно ми је да Вам напишем директно након догађаја око Сребренице током викенда. Ови догађаји су изазвали оно што сте тачно описали као "опасну емоционалну глупост".

Као прво морам да Вам кажем да никакво  наређење о отварању ватре на Сребреницу није дато ни од стране политичког ни војног руководства босанских Срба. Први пут сам чуо за тај напад у радио-вестима  у понедењак увече.

Извештаји у којима се тврди да је то српски одговор на увођење "зоне забрањених летова"  јесу апсурдни и морају потпуно да се одбаце. Ми немамо намеру да доведемо у опасност било ког припадника УН.

Јутрос пишем Генералном секретару Уједињених нација да бих од њега затражио да ми одмах достави детање који се односе на трајекторије и положај са кога је напад изведен. Такође, жарко желим да утврдим да ли постоје неки неутрални сведоци тог напада који могу да потврде да је он изведен са артињеријских положаја босанских Срба. До сада нисмо пронашли никакав доказ који би указивао да су наше снаге одговорне за овај временски добро темпиран напад који је изазвао овакво разумњиво гнушање.

Овај инцидент се не разликује од "српског гранатирања" реда за хлеб у Сарајеву пре скоро годину дана. Он је само, према ономе што открива извештај УН који је процурео и у коме се каже да је постало јасно да је то био муслимански напад на сопствене њуде, конструисан са намером да се настави процес демонизације Срба и испровоцира таква врста реакције  какву смо видели  током протекла 24 сата.

Морам апеловати на Вас, као што сам у сличном писму данас апеловао и на лидера опозиције, да преузмете политичко вођство у складу са нашим виђењем овог целокупног катастрофалног сукоба.


 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2009 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску