• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Педи Ешдаун, 14. април 1993. Штампа Ел. пошта

Педи Ешдаун, 14. април 1993.Др Радован Караџић
14. април 1993.
Од вође босанских Срба

Веома часни Педи Ешдаун, члан Парламента
Доњи дом
ЛОНДОН
СW1А ОАА   
Поштовани господине Ешдаун,

Важно ми је да напишем директно Вама након догађаја око Сребренице у току прошлог викенда. Ти догађаји су изазвали оно што сте тачно описали као  "опасну емоционалну глупост".

Као прво и најважније морам да Вам кажем да никакво  наређење о отварању ватре на Сребреницу није дато ни од стране политичког ни војног руководства босанских Срба. Први пут сам чуо за тај напад у радио-вестима  у понедељак увече.
Извештаји у којима се тврди да је то српски одговор на увођење зоне "забрањених летова" јесу апсурдни и морају потпуно да се одбаце. Ми немамо намеру да доведемо у опасност било ког припадника УН.

Јутрос пишем Генералном секретару Уједињених нација да бих од њега затражио да ми одмах достави детаље који се односе на трајекторије и положај са кога је напад изведен. Такође, жарко желим да утврдим да ли постоје неки неутрални сведоци тог напада који могу да потврде да је он изведен са артиљеријских положаја босанских Срба. До сада нисмо пронашли никакав доказ који би указивао да су наше снаге одговорне за овај временски добро темпиран напад који је изазвао овакво разумљиво гнушање.

Овај инцидент се не разликлује од "српског гранатирања" реда за хлеб у Сарајеву пре скоро годину дана. Он је само, према ономе што открива извештај УН који је процурео и у коме се каже да је постало јасно да је то био муслимански напад на сопствене људе, конструисан са намером да се настави процес демонизације Срба и испровоцира таква врста реакције  какву смо видели  током протекла 24 сата.

Морам апеловати на Вас, као што ћу сличним писмом апеловати и на британску владу и лидера опозиције, да преузмете политичко вођство у складу са нашим виђењем овог целокупног катастрофалног сукоба.

У праву сте када кажете да није добро да се политика формулише као емоционална реакција на слике које су резултат, а не узрок овог рата. Уколико се не бавимо проблемима, а бавимо се последицама, овај рат се никада неће завршити. Ово мора да се схвати, као и иронична мртва тачка на којој се налазимо; наиме, једна страна не може да постигне војну победу али дипломатијом постиже резултате, док друга страна не може да постигне резултате дипломатским путем али је сувише јака да би изгубила на војном плану.

Босански Срби су прихватили већи део Венс-Овеновог плана; потписали смо до две трећине ове иницијативе и сагласили смо се са већином преосталог дела. Имамо одређене резерве према прецизном дефинисању мапа, резерве које се не могу једноставно игнорисати.

Босански Срби, на свим нивоима, инсистирају на коридору који попут пупчане врпце  повезује наше територије. То ће нам бити једина гаранција довољна да бисмо се сагласили са одвајањем од Савезне Републике Југославије  у нову државу на чијој територији је изгубљено толико много српских живота у претходним међуетничким сукобима.

Сада се налазимо на прекретници, или на прагу мира или на ивици још бруталнијег рата. Опасно је и даље охрабривати Муслимане у веровању  да њихово  кршење прекида ватре није важно  и да ће њихови напади остати нерегистровани. Ниједан део босанског становништва нема већи легитимитет или мандат над овом сувереном територијом. Они који наставе да охрабрују Муслимане у веровању да некако могу да постигну војну победу, чиме ће се елиминисати потреба за консензусом, гурају све нас у велику несрећу.

Молио бих Вас да учините све што је у Вашој моћи и вратите у програм рада реал политику и основне узроке сукоба и да не дозволите да се акценат ставља на ужасавајуће спектакле и споредне представе. Ни за тренутак не предлажем да се  прекине са притиском на Србе, већ да се једнак притисак примени на све оне који су несумњиво укључени у сукоб чији су једини резултат до сада смрт и разарање.

С поштовањем,
др Радован Караџић

Ashodown-14.04.93_1 Ashodown-14.04.93_1  

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2009 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску