• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ратна писма Ратна писма 1993. ГЕНЕРАЛ ВАЛГРЕН, 4. април 1993.
ГЕНЕРАЛ ВАЛГРЕН, 4. април 1993. Штампа Ел. пошта
ГЕНЕРАЛ ВАЛГРЕН, 4. април 1993.93-007-п

РЕПУБЛИКА СРПСКА
ПРЕДСЕДНИК

Пале, 4. април 1993.

Прима: ГЕНЕРАЛ ВАЛГРЕН
КОМАНДАНТ СНАГА
УНПРОФОР-а
Поштовани господине Валгрен,
Жао ми је што морам да кажем да је "Председничка изјава", као и многи други документи УН, заснована на погрешним претпоставкама и искривљеним чињеницама.
Ми нисмо одлучили  "да не дозволимо било какву даљу хуманитарну помоћ ... и да дозволимо евакуацију само цивилног  становништва" како се наводи у изјави. До заустављања конвоја долазило је само због мањих или већих нерегуларности, неодобрених рута, одбијања да се изврши преглед итд. Српска страна поштује прекид ватре упркос провокацијама са муслиманске и хрватске стране.

Ми не држимо Сребреницу под опсадом. Муслиманске снаге још увек држе више од десетак српских села, а ми не знамо ништа о судбини српских цивила у тим селима. Као што ћете вероватно чути, у селима која смо недавно ослободили, открили смо више од десет масовних гробница и ниједног живог цивила. Током два и по месеца за које време су Муслимани држали ову област, више од педесет српских села је је окупирано и разрушено, више од хиљаду и три стотине цивила убијено, а неколико стотина се води као нестало.

Као и обично, међународна заједница уопште не обраћа пажњу на патње Срба. Ми смо разапети на крсту и томе нема краја. Поред тога, муслиманска страна одбија да разговара са Србима, а нико их због тога не окривљује. Опростите ми због овако оштрих речи, оне нису упућене Вама.

Што се тиче посматрача УН, то треба добро размотрити. Ми ћемо држати коридоре отворене али УНПРОФОР и УНХЦР треба да се држе договора, утврђених праваца, да прихватају преглед како је раније договорено, због страшног неповерења и сумње  присутне свуда у овом рату. Обичан војнички ум захтева  буквално придржавање договора. Ја сам дао и одобрење за ваздушни коридор.

Заиста се надам, драги генерале Валгрен, да ћемо сарађивати на добробит  свих народа у Босни и Херцеговини, без обзира на етничку или верску припадност.

Молио бих Вас да са овим писмом упознате председника Савета безбедности и Генералног секретара.

С поштовањем,
др Радован Караџић


 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2009 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску