• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ратна писма Ратна писма 1993. ОТВОРЕНО ПИСМО АМЕРИЧКОМ НАРОДУ
ОТВОРЕНО ПИСМО АМЕРИЧКОМ НАРОДУ Штампа Ел. пошта

ОТВОРЕНО ПИСМО АМЕРИЧКОМ НАРОДУ93-005-п

27. фебруар 1993.

ОТВОРЕНО ПИСМО АМЕРИЧКОМ НАРОДУ

Од др Радована Караџића - Председника Републике Српске

Срдачно поздрављам амерички народ. У интересу мира, ја и моја делегација вратили смо се у Њујорк ради наставка Женевске мировне конференције која ће се одржати овде у Уједињеним Нацијама.

Као прво, желео бих да се захвалим на изузетно важном и неуморном доприносу копредседавајућег мировних преговора, угледног господина Сајруса Венса и лорда Дејвида Овена. Ове истакнуте дипломате су, заједно са нама, радиле уз велике напоре на расплетању густо испреплетане мреже интереса који су се манифестовали у трагичном грађанском рату између конститутивних народа Босне и Херцеговине.

Интереси на које указујем нису искључиво интереси староседелаца босанских Срба, босанских Муслимана и босанских Хрвата. То је, у ствари, СИНЕРГИЈА између локалних и страних интереса, која је као варница покренула ланчану реакцију сецесионистичког политичког опортунизма који је попут пожара брзо захватио неке републике бивше Југославије. 

Истакао бих следеће: Немачка прети да ће ићи даље и једнострано признати сецесионистичке републике, упркос бојазнима Европске заједнице. Бон је наставио овим путем упркос упозорењима Сајруса Венса и лорда Карингтона, да споменем само ту двојицу истакнутих дипломата који су дигли свој глас против тога. Немци су натерали Европску заједницу на концензус, охрабривши на тај начин катастрофалну политичку агресивност једног дела сецесиониста, а коначно и рат. Ако се осврнемо уназад, сам Лоренс Иглбергер је извео ову анализу небројано пута у току протеклих неколико месеци. Он није усамљен у оваквом свом мишљењу.

Рат у Босни и Херцеговини је исхитрила иста та политичка симбиоза, а не, како се у медијима непрекидно понавља, "вековима стара мржња и рат" између њених конститутивних народа. 

Пре више од пет стотина година Отомански Турци покорили су српско становништво у Босни и Херцеговини и превели знатан број Срба у исламску веру. Осим добро познатог изузетка, Другог светског рата (када је хрватско-муслиманска коалиција са Адолфом Хитлером била одговорна за систематски геноцид над Србима и Јеврејима који је однео много стотина хиљада живота), много векова смо живели заједно са суседима Муслиманима углавном без проливања крви. Тако је било и од Другог светског рата до непосредно пред прошли април када нас је спољна политичка интервенција гурнула у рат. Чињенице против измишљене приче.

Ово покреће питање још једног важног, страног интереса који подстиче поделе - односно: медија. Провокативна улога коју играју западна телевизија, радио и штампа, може, у ствари, да буде најдеструктивнија од свих. Они су ти који у жељи да привуку потрошаче ДРАМЕ константно описују једну страну као "добре момке" а другу као "лоше момке". Медији су ти који пишу сценарио, постављају позорницу и усмеравају радњу у којој је "добрим момцима" дозвољено да слободно одиграју своју улогу и стекну симпатије света. Истовремено они ограничавају појављивање "лоших момака" само на сцене са вешто урађеном кореографијом како би повећали утисак црно-беле слике о њима.


 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2009 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску