• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ратна писма Ратна писма 1993. Бил Клинтон, 20. јануар 1993.
Бил Клинтон, 20. јануар 1993. Штампа Ел. пошта

Бил Клинтон, 20. јануар 1993. 93-002-п

РЕПУБЛИКА СРПСКА
ПРЕДСЕДНИК

Пале, 20. јануар 1993.

Господин Бил Клинтон
Председник
Сједињених Америчких Држава

Поштовани господине Председниче,

Српски народ, чија је интелигенција 45 година била једина озбиљна опозиција комунистичком диктаторском режиму, са надом гледа у Америку у жељи да изгради своју демократију. Данас је Америка сасвим погрешно информисана о српском питању.


Српски народ је створио прву Југославију након победе савезника у Првом светском рату, а ту победу је обновио у Другом светском рату и то оба пута у савезу са Америком и другим демократским земљама.

Комунистичка револуција је поделила српски народ у неколико федералних јединица, које су сада признате као независне државе настале сецесионистичким актима иницираним од стране Немачке и подржаним од стране њених савезника. Сецесионистичко цепање Југославије изведено је на основу права на самоопредељење сваког народа, а које је признато сваком осим српском народу. 

Хрватска и Босна су спровеле сецесију и против плебисцитне воље српског народа, који је аутентични и суверени народ.

Инсистирањем на комунистичким границама, које су арбитрарно дефинисали комунисти, српски народ би био претворен у националну мањину која би била лишена својих права, јер би остала у окружењу непријатеља који је извршио геноцид над Србима у Другом светском рату.

Један део међународне заједнице, који предводи Немачка, очигледно крши све норме међународног права и приморава Србе да одустану не само од права на самоопредељење већ и од права на самоодбрану.

Поштовани господине председниче, у нади да ће Ваша администрација проучити разлоге кризе у Југославији, желимо да Вас подсетимо на међународне документе на којима ми Срби заснивамо наше захтеве. Сви ти документи су прихваћени и поштовани од стране САД, а неки од њих су посебно амерички документи.

- Четрнаест тачака америчког Председника Вудроуа Вилсона, које Американци никада нису прогласили неважећим, дају Србима право на самоопредељење и уједињење у једну државу.

- Атлантска повеља коју су потписали амерички Председник и британски председник владе говори у корист права Срба.
- Међународни пактови  УН о људским и политичким правима категорички дају сваком народу право на самоопредељење, слободу, демократију и располагање сопственим ресурсима.

- Повеља УН гарантује Србима иста права.

- Документи Лондонске конференције реафирмишу међународне планове о људским правима и обавезујући су по питаљу права на самоопредељење сваког народа.

Нема мира на Балкану и у Југославији без пуног ангажовања САД на основама међународног права и истог односа према странама у сукобу.

С поштовањем,

ПРЕДСЕДНИК
др Радован Караџић

Clinton-20.01.93_1 Clinton-20.01.93_1  

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2009 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску