• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ратна писма Ратна писма 1992. Влади Републике Француске
Влади Републике Француске Штампа Ел. пошта
Ратна писма 1992.
92-052-п

РЕПУБЛИКА СРПСКА
НАРОДНА СКУПШТИНА
САРАЈЕВО

РЕПУБЛИКА ФРАНЦУСКА
ВЛАДА

1. Суштина југословенске кризе је нерешени српско-хрватски спор. Међутим, до сада се са овом кризом поступало пристрасно. Није вероватно да се српско-хрватски спор у Босни може решити без свеобухватног српско-хрватског решења.

2. У погледу босанске кризе постоји неколико могућих решења

Неопходно је да Босна и Херцеговина буду подељене на три одвојене државе. То се већ догодили, па се рат не води због поделе већ због уједињења Босне. Наиме, муслиманска страна још увек жели да оствари унитарну државу БиХ под својом доминацијом.

Сада смо у бившој Босни и Херцеговини образовали две државе, српску и хрватску, док Муслимани претендују да представљају законите власти Босне и Херцеговине.

За сада Муслимани одбијају да образују своју државу на својим територијама у централној Босни.
Да закључимо, у Босни и Херцеговини се већ догодило оно што је предложила конференција лорда Карингтона, такозвани лисабонски документ: три конститутивне државе.

3. Срби и Хрвати у Босни имају неке спорне територије које не укључују Муслимане. Уколико би француска Влада могла да помогне босанским Србима и босанским Хрватима да реше спорна питања и потпишу споразум који би укључивао разграничење Републике Српске и Херцег-Босне (српске и хрватске државе које су образоване у бившој Босни и Херцеговини), то би значило стваран напредак.

То би могло да претходи свеобухватном српско-хрватском споразуму, такође и у погледу Српске Карајине. Разменом територије и становништва (на основу слободне воље) само језгро југословенске кризе било би решено.
4. После образовања српске и хрватске државе образовала би се и држава босанских Муслимана. Ова  муслиманска држава могла би бити у босанској Конфедерацији (са хрватском, српском или обема државама) или би била независна држава.

5. Најприродније решење било би да држава босанских Хрвата буде у федерацији са Хрватском,  а босанских Срба у федерацији са Југославијом, а муслиманска држава у федерацији са једном од ових двеју држава.

6. Стабилност Балкана не може се постићи док се не реши српско национално питање. Једино реалистичко решење је образовање српске федерације састављене од српских земаља. Српска федерација могла би бити чинилац стабилности на Балкану, а са ослонцем само на Француску и демократски свет.

Највећма би добродошла иницијатива Француске Владе која би довела Србе и Хрвате из Босне за исти сто за разговоре лицем у лице. Касније би и босански Муслимани могли да се придруже конференцији, која би им помогла да постигну своје властите циљеве.

Такође би могућни свесрпски и свехрватски сусрет у Паризу могао да нас приближи свеобухватном решењу југословенске кризе.

Председник
др Радован Караџић

[Ово писмо је било упућено вероватно у другој половини 1992. године.] 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2009 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску