• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ратна писма Ратна писма 1992. Џон Мејџор, 28. децембар 1992.
Џон Мејџор, 28. децембар 1992. Штампа Ел. пошта
Ратна писма 1992.

Џон Мејџор , 28. децембар 1992.92-048-п

28. децембар 1992.

Веома часни Џон Мејџор
10 Downing Street
London, SW1                         

Поштовани премијеру,

Последњих дана много се говори о увођењу зоне забрањених летова изнад Босне и Херцеговине.


Наше позиције су јасне али су у сенци хистеричних дебата које подстичу они који неће сносити одговорност за ескалацију сукоба у Босни уколико, у жељи да "учине нешто",  погреше.

Прво желим да Вам изразим своје поштовање за миран начин на који сте пришли овом питању. Кажем ово схватајући да Ваш приступ ни на који начин не умањује Вашу критику упућену мени или мом народу.

Верујем да морамо да идемо даље и то на позитиван начин. Имам предлог о коме бих желео да размислите.
Прво, треба да нагласим да ми не учествујемо ни у каквим ваздушним борбеним задацима и немамо намеру да користимо авионе за такве потребе. Извештаји УН и осматрање САД ће то већ разјаснити. Из ових истих извора се јасно види да таквих летова није било од средине октобра.

Да би разјаснили праву природу летова које обављамо и потврдили нашу тврдњу да се они користе само за хуманитарне потребе, желео бих да дам нови предлог. Предлажем да посматрачи буду постављени у сваком авиону, да имају пун приступ тим авионима и да у случају да  авиони, из било ког разлога, треба да полете имају право да путују у њима. Приступ ће бити слободан свих 24 сата дневно.

На тај начин ће сасвим прецизно бити разјашњене права природа и сврха сваког појединачног лета. Поред тога, на крају сваког лета давали бисмо на увид и све податке о лету.

Да бисмо испоштовали захтев УН о зони забрањених летова, такође предлажем да размислимо о начину на који ће се одвијати ови хитни летови. Потрудићемо се да унапред обавестимо УНПРОФОР о сваком лету, али у сваком случају нећемо полетети ако у авиону није посматрач УНПРОФОР-а.

Спреман сам и да прихватим размештај додатног броја посматрача УНПРОФОР-а на целој територији, где год мислите да могу да буду најкорисније употребљени. На тај начин би се могли додатно осигурати копнени коридори који се тренутно користе за превоз хуманитарне помоћи.

Не желим да извлачим корист из јавног прекора који је генерал Морилон упутио снагама господина Изетбеговића после напада на команду УНПРОФОР-а, међутим, рекао бих Вам да верујем да постоји једна одређена група босанских Муслимана који су одлучни да прошире овај сукоб чак и по цену намерног убијања припадника УНПРОФОР-а.

Мислим да је пример тога дејство артиљеријском ватром по британском конвоју када је повређен поручник Џастин Фриленд. Нисам успео да пронађем ни један доказ који би указивао да је било који део мојих снага отворио ватру на овај конвој и желео бих да будем обавештен ако има супротних индикација. У случају да постоји детаљнија информација која би указивала на коордионате јединице која је извела напад, био бих захвалан ако бисте ми је хитно доставили.
На крају бих желео да истакнем степен пријатељства које постоји између српског народа и Британаца, нарочито ваших оружаних снага, а тај афинитет је великим делом резултат нашег савезнишва у светски ратовима, а то је нешто што може да разуме сваки народ који је претрпео окупацију а затим ослобођење.

Очекујем да ми хитно одговорите како би се брзо могле применити осетљиве мере предострожности.

С поштовањем,
др Радован Караџић

Major-28.12.92_1 Major-28.12.92_1  

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2009 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску