• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ратна писма Ратна писма 1992. Садако Огата и Корнелијо Самаруга, 17. децембар 1992.
Садако Огата и Корнелијо Самаруга, 17. децембар 1992. Штампа Ел. пошта
Ратна писма 1992.

ГЂА. САДАКО ОГАТА – ВИСОКИ КОМЕСАР ЗА ИЗБЈЕГЛИЦЕ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА ГДИН. КОРНЕЛИЈО САМАРУГА – ПРЕДСЈЕДНИК МЕЂУНАРОДНОГ КОМИТЕТА ЦРВЕНОГ КРСТА ЖЕНЕВА92-046-п

РЕПУБЛИКА СРПСКА
ПРЕДСЈЕДНИШТВО
Број: 01-1861/92
Пале, 17. децембар 1992.

ГЂА. САДАКО ОГАТА – ВИСОКИ КОМЕСАР ЗА ИЗБЈЕГЛИЦЕ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА
ГДИН. КОРНЕЛИЈО САМАРУГА – ПРЕДСЈЕДНИК МЕЂУНАРОДНОГ КОМИТЕТА ЦРВЕНОГ КРСТА
ЖЕНЕВА

У писму које сам Вам упутио 9. децембра 1992. обавијештени сте о великој хуманитарној акцији којом би се омогућило слободно кретање цивила у Сарајеву, због трагичне ситуације у којој су се нашли услед  недостатка хране, хладноће и безвлашћа у граду.

У оквиру мјешовите војне групе, која је под покровитељством  УНПРОФОР-а 13. децембра 1992. године одржала састанак у Сарајеву, постигнут је договор о отварању три коридора за слободно кретање цивила у граду. Већ сутрадан муслиманска страна је поништила свој потпис и одустала од договора.

Наша страна, прије свега због судбине више од 40.000 Срба који су још увијек у Сарајеву, али и због огромних патњи осталих грађана, неће одустати од договора. Ми смо одлучили да једнострано и безусловно отпочнемо ову акцију. Позвали смо све грађане Сарајева, којима то буде могуће и који желе, да сутра (18. децембра) у 10.00 по локалном времену крену коридором од Цркве Светог Тројства у Новом Сарајеву, улицом Војводе Путника и Пролетерских бригада ка Ступу и Илиџи, гдје ће бити прихваћени. Процењујемо да око 95% Срба жели изаћи из града, те око 85% Хрвата и 75% Муслимана. Ми ових дана имамо веома забрињавајуће информације о терору који муслиманске власти спроводе над Србима у Сарајеву. Нестају и физички се ликвидирају цијеле породице за које је полиција сазнала да желе изаћи из града. Они који привремено напусте стан, у исти се више не могу вратити и обично заврше у затворима. Армија БиХ спроводи додатну мобилизацију дјеце изнад 15 година старости, чак и женске дјеце, и стараца изнад 60 година. Становништво се систематски застрашује. Србима су искључене све телефонске линије. На дан када смо објавили нашу намјеру да спроведемо ову акцију уништена је једна од централних трафо–станица у Блажују гранатама са Игмана, тако да је Сарајево без електричне струје и тако је до данас.

У сарајевским затворима трагична је ситуација. Физички и психички терор над затвореницима, стријељања без истраге и суђења, силовање затвореника и затвореница, принудне кастрације. Спроводе се масовна хапшења Срба.

Дупло је увећан број цивилних полицајаца у Сарајеву. Затворени су излази из зграда у којима станују Срби.

Поштована госпођо Огата,
Поштовани господине Самаруга,

Ми очекујемо да ћете потпуно разумјети трагичну ситуацију у којој се налазе грађани Сарајева, а посебно Срби који живе под муслиманском контролом. Ми смо позвали Ваше представнике да дођу у Сарајево и прате сутрашњу хуманитарну операцију. Немамо информацију да су дошли. Постоји несумњива одговорност и међународне заједнице да помогне у рјешавању нехуманог положаја цивила у овоме граду. Од тога се не може дистанцирати ни једна хуманитарна организација, а посебно организације којима Ви стојите на челу.

Још једном апелујемо на УНХЦР и ИЦРЦ да хитно учине активне кораке ради дозвољавања цивилима у Сарајеву слободног кретања и избор безбједних подручја ради спасавања и  наставка живота.

Примите изразе нашег високог уважавања.


ПРЕДСЈЕДНИК ПРЕДСЈЕДНИШТВА
др Радован Караџић


[У овом писму указује се на једну изузетно важну чињеницу - укидање слободе кретања цивила у Сарајеву, што је током целог рата од 1992. до 1995. године представљало једну од најтежих повреда људских слобода и  права зајемчених одговарајућим међународним правним актима. Под изговором да сви грађани без икакве разлике подлежу војној или радној обавези, муслиманске власти у Сарајеву забрањивале су не само српским и хрватским него и муслиманским цивилима да напусте муслимански део Сарајева. Занимљиво је да званичници Уједињених нација и Међународног комитета Црвеног крста нису посвећивали довољну пажњу овој тешкој повреди људских слобода и права.]

Ogata-Somaruga-17.12.92_1 Ogata-Somaruga-17.12.92_1 Ogata-Somaruga-17.12.92_1
Ogata-Somaruga-17.12.92_1 Ogata-Somaruga-17.12.92_1  

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2009 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску