• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ратна писма Ратна писма 1992. Џон Мејџор, 13. септембар 1992.
Џон Мејџор, 13. септембар 1992. Штампа Ел. пошта
Ратна писма 1992.

92-034-п

13. септембар 1992

Веома часни Џон Мејџор , члан Парламента
10 Downing Street
Лондон, SW1

Поштовани премијеру,

Пишем Вама и др Бутрос Бутрос Галију, копредседавајућима Лондонске конференције.

Забринут сам због извештаја о планираној забрањеној зони над територијом Босне и Херцеговине и молио бих вас да размотрите нека практична питања пре него што донесете одлуку о величини те зоне.
Зоне делимично забрањеног лета над једним делом Босне и Херцеговине (у циљу заштите хуманитарних летова) јесте исправан став који ћемо генерално подржати.

Радо ћемо се сложити са "коридорима забрањеним за летове" и забрањеним  зонама око пролаза које могу да користе или авиони УН или особље на земљи које превози хуманитарну помоћ на територији.

Противимо се, међутим, успостављању зоне забрањених летова над целом територијом, што је, како смо обавештени, Министарство иностраних послова САД јуче описало као потребу да би се босански Срби спречили у пружању ваздушне подршке копненим снагама.

Наметање такве опште забране летова  над целом територијом је директно уплитање у стратегијску равнотежу снага  у Босни и Херцеговини и не може се оправдати изговором да се на тај начин обезбеђује  достављање хуманитарне помоћ, јер УНПРОФОР у том својству не ради на целој територији Босне и Херцеговине.

Још важније је да би такав потез представљао кршење  споразма који су на Лондонској конференцији  потписале све стране у грађанском рату. Позивам се на "Програм акција хуманитарне помоћи договорен измећу копредседавајућег Конференције и страна у сукобу" посебно на део који гласи: "да би се обезбедио безбедан приступ међународним хуманитарним организацијама  треба да постоји јасан договор да се ни једној страни неће дати војна предност".

Обавештен сам да би забрана летења за све наше авионе обезбедила значајну војну предност оним снагама које наставе са нападима на босанске Србе, нарочито у време каде се босански Муслимани тако разметљиво поново наоружавају.

Многи наши летови обављају се у циљу превожења болесних и рањених лица која би у противном била једноставно остављена да умру. Поред тога цивилно становништво које се ослања на мисије достављања хране би са доласком зиме умирало,  јер се до њих не би могло доћи путем.

У случају да се донесе одлука о увођењу зоне забрањених летова над целом територијом, без пуног дијалога и консултације, морам да вас обавестим да ћемо се потпуно повући са Лондонске конференције.

У тим околностима ми ћемо добровољно применити "зоне са забраном летова" око свих коридора које користи УНПРОФОР али ћемо наставити номално да летимо у другим зонама. Авиони који буду нападнути, било из ког средства, биће брањени средствима ваздушне и земаљске подршке.

Разумећете да смо изложени непрекидним нападима муслиманско-хрватске коалиције и да будући да представљамо 35% босанског становништва не можемо да прихватимо мере које су усмерене ка нашем поразу, а не ка смирењу ситуације. Учинићемо све што је у нашој моћи да избегнемо сукоб, али нам је тешко да схватимо да је што више сарађујемо притисак на нас све већи, и да ми треба да будемо кажњени за муслиманске нападе на УНПРОФОР.

Могу ли да предложим да се све стране хитно састану и расправе о овом питању.

Очекујем ваш хитан одговор. Порука за мене може се оставити  на било који број који имате. Очекујем да Вас чујем касније у току дана.

С поштовањем,
Радован Караџић

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2009 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску