• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ратна писма ЈАВНОСТИ ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ И САД
ЈАВНОСТИ ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ И САД Штампа Ел. пошта
Ратна писма
92-050-п

ПОРУКА ПРЕДСЕДНИКА СРПСКЕ РЕПУБЛИКЕ
БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ЈАВНОСТИ ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ И САД

Обраћам се пријатељском народу Велике Британије и Сједињених Држава Америке са поруком да нема ниједног разлога за британско или америчко војно уплитање у грађански рат у Босни и Херцеговини.

Босанскохерцеговачки Срби, са трагичним сећањем на геноцид који је над њима почињен током два светска рата, дубоко жале све цивилне жртве овог ужасног грађанског рата.
Српској страни је наметнута одбрана од шовинистичке и верске агресије босанских Муслимана и Хрвата. Грађански рат који се води на територији Босне и Херцеговине представља криминално наслеђе комунизма. Непоштена политика Комунистичке партије вођена против Срба у бившој Титовој Југославији, нарочито у Босни и Херцеговини у којој је терор комунизма смањио српско становиштво са 44% на 32% - та политика добија данас широку међународну подршку. Неуспех комунизма у Југославији и у Босни и Херцеговини примили смо са радошћу и надом да међународна заједница неће легализовати комунистички начин решавања државних и националних проблема у бившим југословенским републикама.

Српском народу како у Босни и Херцеговини тако и на целој територији бивше Југославије врло је тешко да прихвати једнострано и  предрасудама опхрвано извештавање о грађанском рату. У овом тренутку две међународно признате државе  - Босна и Херцеговина и Хрватска – воде рат против српског народа у Босни и Херцеговини. Овај рат није само међуетнички рат него и верски рат и због тога било каква војна интервенција зарад помоћи како муслиманској тако и хрватској страни нужно ће добити такве карактеристике.

Иако Муслимани и Хрвати опасно нападају, Срби су стварно вољни да сарађују са међународним властима зарад отварања сарајевског аеродрома. Што се нас тиче, аеродром може да буде отворен за неколико дана. Срби не нападају цивилне циљеве. Ми критикујемо све злочине Муслимана против цивилног становништва у Сарајеву, и све је то учињено у пропагандне сврхе. Све артиљеријске јединице примиле су строго наређење да напусте аеродром и ми смо спремни да ставимо артиљерију под контролу УНПРОФОР-а.

Свака врста војне интервенције у Босни и Херцеговини претендовала би да буде пуко уплитање у грађански рат са непредвидљивим последицама. Уверени смо да јавност Америке не жели понављање другог Вијетнама, поготово што су циљеви српског народа истоветни циљевима међународне заједнице: живот у миру, економском просперитету и демократском систему.

Срби у Босни и Херцеговини инсистирају да се не примењују двојна мерила приликом решавања југословенске кризе и нуђења мировних решења. Српски народ у Босни и Херцеговини тражи оно исто што се нуди и што је прихватљиво другима: право на самоопредељење и право да се одлучује о својој властитој судбини. И због тога се уздамо у високо демократско осећање америчког и британског народа, као и у доказану тежњу ка правди и слободи.

др Радован Караџић
Председник Српске Републике
Босне и Херцеговине


[Ово писмо је било упућено вероватно јуна или јула 1992. године.]
 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2009 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску