• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ратна писма Др Бутрос Бутрос-Гали, 16. децембар 1992.
Др Бутрос Бутрос-Гали, 16. децембар 1992. Штампа Ел. пошта
Ратна писма

Др Бутрос Бутрос-Гали, 16. децембар 1992.92-045-п

Др Радован Караџић

Од вође босанских Срба
16. децембар 1992.

Др Бутрос Бутрос-Гали
Генерални секретар
Уједињене нације
ЊУЈОРК
САД                               

Поштовани генерални секретаре,

Надам се да сте имали прилику да видите изјаву за штампу коју сам дао јуче увече у вези са садашњим  предлозима да се успостави зона забрањених летова над Босном и Херцеговином.

Добићете обавештајне извештаје добијене не само од посматрача са земље већ и преко других средстава који јасно указују да ни босански Срби ни Ратно ваздухопловство Хрватске нису имали борбених летова изнад Босне и Херцеговине од 13. октобра 1992. год.

Зато ћете схватити степен узнемирености, посебно у Парламенту Републике Српске, због тако изненадне хитности која је дата одлуци да се сруши сваки авион који "пркоси" одлуци о зони забрањених летова.

Такве акције  вероватно не могу да помогну никоме на земљи нити ће спасити било који живот. Коришћење авиона није фактор продужетка овог рата нити интезитета проливања крви у њему.

Ми заиста намеравамо да користимо хелокоптере само за превоз болесних и рањених људи који би умрли уколико се не преместе у неку погоднију медицинску установу.

Желео бих да уместо предузимања овог великог корака предложим да се хитно поново размотри механизам контролисања садржаја авиона како би Уједињене нације биле сасвим уверене у хуманитарну природу оваквих летова.
Није увек могуће обавестити надлежне пре полетања хеликоптера, због природе њиховог лета. У случају тежих несрећа често је потребно одмах полетети да би се спасли животи.

Морам вам рећи да ће Парламент Републике Српске, ако се донесе одлука да се силом стави на снагу Резолуција Савета безбедности и да као резултат тога наши хеликоптери буду уништавани, сасвим сигурно прогласити све снаге УН непријатељским.

Ако би се ово догодило, а то би значило назадовање, мислим да бисмо морали да се договоримо о хитној евакуацији свих копнених јединица УН које су тренутно на служби у деловима Босне и Херцеговине под српском контролом. Ово зато што не бисмо могли да гарантујемо њихову безбедност због револта наших људи који можемо очекивати.

Утицај руководства босанских Срба на појединачне копнене јединице, у случају војне акције УН био би ограничен и наша највећа брига би била да омогућимо људству УН брзу и безбедну евакуацију. Природно бисмо морали да захтевамо од тих снага да оду и морали бисмо да повучемо своју сагласност за њихово присуство у саставу хуманитарних снага.

О овоме сам писао и премијеру Мејџору.

С поштовањем
др Радован Караџић

Ghali-16.12.92_1 Ghali-16.12.92_1  

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2009 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску