• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ратна писма САЈРУС ВЕНС, 28. новембар 1992.
САЈРУС ВЕНС, 28. новембар 1992. Штампа Ел. пошта
Ратна писма

САЈРУС ВЕНС, 28. новембар 1992.92-041-п

РЕПУБЛИКА СРПСКА
ПРЕДСЕДНИШТВО

Бр. 01-1713/92
Пале, 28. новембар 1992.

Прима: Господин САЈРУС ВЕНС
КОПРЕДСЕДАВАЈУЋИ  КОНФЕРЕНЦИЈЕ
О БИВШОЈ ЈУГОСЛАВИЈИ
4 стране


Поштовани господине Венс,

Примио сам Ваше писмо о наводном "етничком чишћењу" у Бања Луци и око ње и одмах испитао случај. Истина је следеће:

Апсолутно није дошло до било каквог померања људи, присилног или без присиле, а да не говоримо о етничком чишћењу. Цело подручје је мирно и безбедно.

Има много Муслимана, а нешто мање Хрвата и Срба, који намеравају да напусте ове просторе и земљу и оду у иностранство. Неки су за те потребе чак и фалсификовали личне карте да би доказали да су држављани Југославије.
Kао што видите, теже је напустити земљу него остати у њој.

Војне и цивилне власти држе овај регион под контролом. Свако наводно или фактичко застрашивање било Муслимана било Хрвата се истражује, обесхрабрује и зауставља.

Такође могу да потврдим, уз пуну моралну одговорност, да ми никада нисмо присиљавали Муслимане или Хрвате да се придруже нашој Војсци. Нико не може да нађе ни један случај присилне мобилизације не-српског живља. Муслимани из Требиња, Бијељине и Добоја, као и неки из других места у којима није било сукоба између Срба и Муслимана, добровољно су ступили у нашу Војску и веома су добри борци, али их никада не доводимо у ситуацију да  се боре против сопственог народа.  Такође имамо један број бораца и официра хрватске националности

Ваша екселенцијо, указујемо на чињеницу да муслиманска страна непрекидно игра игру дезинформисања, извртања истине и оптуживања Срба. Локални команданти СДА и ХДЗ у Бања Луци (господин Козић и господин Габелица) производе "вести" и измишљају случајеве који збуњују не само међународну штампу већ и међународну дипломатију.

Потребно је време да се докаже истина онима који не желе да је прихвате  или који су изложени константној антисрпској пропаганди. У нади да ће се то ускоро постићи,

С поштовањем,
др Радован Караџић
Председник Председништва 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2009 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску