• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ратна писма ГАЛИЈУ, МИТЕРАНУ, МЕЈЏОРУ, ВЕНСУ И ОВЕНУ
ГАЛИЈУ, МИТЕРАНУ, МЕЈЏОРУ, ВЕНСУ И ОВЕНУ Штампа Ел. пошта
Ратна писма

ОТВОРЕНО ПИСМО РАДОВАНА КАРАЏИЋА ГАЛИЈУ, МИТЕРАНУ, МЕЈЏОРУ, ВЕНСУ И ОВЕНУ92-032-п


СРПСКА РЕПУБЛИКА
ПРЕДСЈЕДНИШТВО

Број: 01-825/92
Пале, 8. септембар 1992. године

ОТВОРЕНО ПИСМО РАДОВАНА КАРАЏИЋА
ГАЛИЈУ, МИТЕРАНУ, МЕЈЏОРУ, ВЕНСУ И ОВЕНУ

ЗАШТО НЕ ПРЕСТАЈЕ РАТ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ

Упркос свих унилатералних мјера и концесија које чини српска страна, мир у Босни и Херцеговини не може да се успостави из следећих разлога:

1. Регуларна војска Републике Хрватске још увијек учествује у борбеним операцијама у БиХ (преко 50 хиљада војника), а са територије Републике Хрватске дјелују  далекометна артиљеријска оружја по српским цивилним и војним положајима.

2. Хрватска и муслиманска страна крше ембарго на увоз оружја. Преко хрватских лука Ријеке и Сплита увози се страно наоружање из Њемачке и исламских земаља и користи се за ескалацију рата у БиХ. Многи плаћеници из исламских земаља ангажовани су у БиХ на муслиманској и хрватској страни.

3. Муслиманска страна предузима једну за другом офанзиве на српске положаје и подручја, масакрира Србе и врши етничко чишћење и спаљивање села. Супротно Женевским конвенцијама Муслимани и Хрвати држе Србе – цивиле, жене, дјецу и старце у логорима. Само у Сарајеву Муслимани држе око 40 хиљада Срба – цивила као  таоце. Њима није допуштено да напусте градове под муслиманском контролом – Сарајево, Зеницу, Тузлу и др.

4. Муслиманска страна и даље врши недјела над сопственим становништвом, бомбардује своје градове, убија своје људе у реду за хлеб на пијаци, на погребу, напада објекте и људство УНПРОФОР-а, а сада обара и авионе хуманитарне помоћи, а све ово чини у циљу изазивања међународног бијеса према Србима.

Иако се све ово зна, међународна заједница не врши притисак на муслиманску и хрватску страну, него умјесто тога појачава санкције према Србији и Црној Гори, које нису умешане у овај сукоб.

О свему што наводимо у овом писму постоје чврсти докази.

Мир у Босни и Херцеговини може се успоставити одмах, ако међународна заједница тако жели. Потребно је да се подједнако третирају све стране у сукобу, да се Хрватска стави под санкције, или да се санкције укину са Југославије, те да се муслиманска и хрватска страна ставе под притисак да не започињу борбе и да приступе преговорима.


С искреним поштовањем,
ПРЕДСЈЕДНИК ПРЕДСЈЕДНИШТВА
др Радован Караџић

Gali-Comp-8.09.92 Gali-Comp-8.09.92 Gali-Comp-8.09.92

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2009 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску