• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ратна писма Џон Мејџор, 4. септембар 1992.
Џон Мејџор, 4. септембар 1992. Штампа Ел. пошта
Ратна писма
среда, 12 август 2009 15:25

Џон Мејџор, 4. септембар 1992.92-030-п

Др Радован Караџић
Пале, Сарајево, Босна

4. септембар 1992.

Веома часни  Џон Мејџор, члан Парламента
Председник Савета министара ЕЗ
10 Downing Street
London SW1                             

Поштовани премијеру,

У вези са јучерашњим писмом могу да Вам дам нове податке у вези са ситуацијом на терену и своја страховања у вези са ескалацијом сукоба.

Добијамо све више информација у вези са новим оружјем које стиже босанским Муслиманима чиме се крши ембарго УН на оружје. Данас се догодио озбиљан инцидент који бих желео да испита трећа страна.

Добијам информације да је у зони Бихаћа по први пут употребљено хемијско оружје. Изгледа да је лансирано минобацачима турског порекла.

Захваљујући супротном ветру гас је одуван од линије фронта. Сигуран сам да ће опремом за детекцију бојних отрова коју поседују снаге УН моћи тачно да се утврде тип и природа хемијског средства  које је употребљено.

Био бих захвалан ако би се могао направити контакт да би се тачно утврдило шта се дешава.

Ми, у ствари, посматрано у целини имамо великих тешкоћа у зони Бихаћа. Евидентно је да се активности појачавају откад сам се на Лондонској конференцији сагласио да тешко наоружање ставим под контролу УН. Желео бих да инспектори буду овде што пре је могуће  јер је јасно са које стране офанзива долази.

Што се тиче обарања италијанског авиона, дао сам изјаву за штампу непосредно пред Конференцију у Лондону након хватања босанско-муслиманског сигнала. У тој изјави сам потврдио да смо свесни да је постојао план да се уништењем авиона изазове ексцес.

Морам признати да ме збуњује локација напада, знатно иза линија босанских Муслимана, јер није примењен уобичајени модел по коме се оставља довољно простора за тврдњу ''То мора да је српски синдром ''. Јасно је да су напад у том рејону могли да изврше босански Муслимани или хрватске снаге јер су то једине активне снаге.

Верујем да је напад извршен ракетом ''стрингер'' коју, по нашем сазнању, сада поседују хрватске снаге.

Поред тога, уверићете се да су снаге босанских Муслимана потврдиле да су са земље отвориле ватру на америчке хеликоптере за трагање и спасавање. То је потврдио и   BBC  Wоrld Service  у вестима  у 18:00 сати по Гриничу.

Ово писмо нисам доставио штампи, мада неки његови делови представљају посебну изјаву за штампу.

С поштовањем,
Радован  Караџић

Major-4.09.92_1 Major-4.09.92_1  

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2009 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску