• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ратна писма Сер Расел Џонстон, члан Парламента
Сер Расел Џонстон, члан Парламента Штампа Ел. пошта
Ратна писма

Сер Расел Џонстон, члан Парламента92-028-п

Р Е П У Б Л И К А   С Р П С К А
ПРЕДСЕДНИШТВО

Пале, 21. август 1992.

Прима: ДОЊИ ДОМ
ЛОНДОН
За: Сер Расел Џонстон, члан Парламента

Поштовани господине Џонстон,

Захваљујем се на Вашем писму  и на посети коју сте Ви и господин Ешдаун  учинили Републици Српској. Ваше ангажовање је било веома охрабрујуће и од користи.

Као што сте могли да видите, ово је рат најгоре врсте, у коме се због међуетничког и међуверског антагонизма догађају многе ствари које нису део политике.

Учинићемо све да побољшамо услове за све људе у Републици Српској. Хуманитарни конвоји ће бити апсолутно сигурни кроз српску територију. Међународни Одбор Црвеног крста ће, према мојим стриктним наређењима, имати приступ свим затворима и затвореницима. Затварамо Омарску и пуштамо многе ратне затворенике, углавном оне који нису доброг здравственог стања и који се вероватно неће ускоро придружити непријатељевим снагама.

Што се тиче Бихаћа, српска страна није могла да присили Муслимане да напусте град јер је град под муслиманском контролом. Српска војска у близини Бихаћа је свакодневно провоцирана од стране муслиманске артиљерије и Срби су одговорили несразмерном противватром у циљу одмазде, што сам забранио чим сам добио извештај о томе. Срби неће узети муслимански део града (леву обалу реке Уне).

Потписали смо споразум са УНПРОФОР-ом о надзору над нашом тешком артиљеријом. Предузимамо многе друге кораке како би се успоставио и очувао прекид ватре и окончао овај рат. Желео бих да Ви и господин Ешдаун будете тачно информисани и, уз Вашу дозволу, обојици ћу вам послати велики део наше документације и мера које смо предузели да поправимо ствари.

С надом да ће се целокупна криза ускоро окончати, шаљем Вам најсрдачније поздраве с надом да ћемо се срести у бољим околностима.

С поштовањем,
др Радован Караџић
(ПРЕДСЕДНИК ПРЕДСЕДНИШТВА)
факс: 99-44-71-498-8849

 

Johnston-21.08.92_1 Johnston-21.08.92_1  

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2009 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску