• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ратна писма Г. ЏОРЏУ БУШУ, 8. јули 1992.
Г. ЏОРЏУ БУШУ, 8. јули 1992. Штампа Ел. пошта
Ратна писма
Г. ЏОРЏУ БУШУ, 8. јули 1992. 92-017-o

РАДОВАН КАРАЏИЋ
Пале, Сарајево, Босна и Херцеговина

Г. ЏОРЏУ БУШУ
ПРЕДСЈЕДНИКУ СЈЕДИЊЕНИХ АМЕРИЧКИХ ДРЖАВА
БЕЛА КУЋА
ВАШИНГТОН ДК
СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ

8. јули 1992.

Поштовани господине Предсједниче,

Пишем Вам у нади да сте примили моје писмо од 3. јула 1992.
Иако се ваш позив предсједнику Алији Изетбеговићу да се у четвртак у Хелсинкију састане са лидерима света може поздравити, ја бих ово предложио као прилику да лидери  свих босанских етничких заједница изложе пред вама своје страхове и аспирације.

Као једна од тих, предложио бих да и ја као лидер Срба и лидери босанских Хрвата, који заједно са нама представљају већину становништва у Босни и Херцеговини, добијемо прилику да изложимо наш случај. Сигуран сам да ће Вам се ова идеја допасти, у духу природне праведности.

Није безначајно то што је неколико минута након што је председник Изетбеговић примио Ваше писмо, порт-парол његове владе изјавио је да се они припремају за "велику офанзиву која ће неизбежно довести до затварања сарајевског аеродрома и суспензије хуманитарне помоћи".

Наша војна обавештајна служба је указала на то да се снаге лојалне председнику Изетбеговићу сада групишу на начин који одговара скором нападу великих размера.

Ми нисмо предали аеродром Уједињеним Нацијама да би се он поново затворио нити смо прогласили општу обуставу ватре зато што нисмо способни да се боримо. Ми смо то урадили зато што не желимо  ту непрестану спиралу смрти и насиља.

Из тог истог разлога поштујемо услове прекида ватре које смо сами себи наметнули и који намећу велика ограничења у томе када и како можемо одговарати на непријатељску ватру.

Уопште не сумњам у то да снаге лојалне председнику Изетбеговићу верују да могу да интернационализују овај спор.
Можда су у праву.

Једино објашњење за општи напад на наше објекте је самоубиство.

Управо је то један од разлога што Вам се поново обраћам да бих Вас замолио да употребите своју моћ и спречите ескалацију овог тешког грађанског рата.

Потврђујем наше опредељење за обуставу ватре, наше настојање да учинимо све што можемо да сарајевски аеродром и даље буде отворен и наше уверење да само договор може донети мир.

Још једном понављам да сам спреман да отпутујем у Хелсинки или било које друго место које бисте Ви предложили  у тежњи за миром.

Наравно да нисмо дорасли неким комбинованим снагама, али таква борба није ни нужна. Не може да служи неком дугорочном циљу и изазваће хаос на Балкану и шире.

Господине Председниче, теже је избећи рат него га изазвати.


Искрено Ваш,
Радован Караџић

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2009 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску