• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ратна писма Г. БУТРОСУ БУТРОСУ ГАЛИЈУ, 7. јули 1992.
Г. БУТРОСУ БУТРОСУ ГАЛИЈУ, 7. јули 1992. Штампа Ел. пошта
Ратна писма

Г. БУТРОСУ БУТРОСУ ГАЛИЈУ, 7. јули 1992.92-015-п

СРПСКА РЕПУБЛИКА БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА
ПРЕДСЕДНИШТВО
КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА

Г. БУТРОСУ БУТРОСУ ГАЛИЈУ
ГЕНЕРАЛНОМ СЕКРЕТАРУ
УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ
ЊУЈОРК, ЊУЈОРК
СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ

Пале, 7. јули 1992.

Поштовани господине генерални секретаре,

Пишем Вам да Вас обавестим да сам спреман да одмах наредим повлачење свих српских снага из околине сарајевског аеродрома како би се спречило да борбе угрожавају доставу хуманитарне помоћи ако нам Ви лично обећате да аеродром и српски положаји око аеродрома неће бити предани ни муслиманским ни хрватским снагама, већ ће остати у рукама УН док се не постигне задовољавајуће решење садашњег сукоба.

Што се тиче копненог коридора од обале до Сарајева за хуманитарну помоћ, спремни смо да понудимо сву помоћ и нужне гаранције да у најкраћем могућем времену олакшамо тај корак. У вези са овим сам писао и француском председнику.

Узнемирен сам због извештаја, ако су тачни, да би могло да дође до озбиљне екскалације и потенцијалне интернационализације садашњег сукоба у Босни и Херцеговини.

Позив председника Сједињених Америчких Држава председнику Алији Изетбеговићу да у четвртак присуствује разговорима са светским лидерима у Хелсинкију је добродошла вест. Међутим, такав позив би требало упутити и лидерима Хрвата и Срба, који заједно представљају већински део Босанаца.

Није без значаја то што је, истовремено са доласком писма америчког председника, Влада Босне и Херцеговине најавила да се спрема велика офанзива на српске положаје и да ће то неизбежно довести до затварања аеродрома и обуставе хуманитарне мисије.

У интересу природне праведности, замолио бих Вас да инсистирате да се у Хелсинку чују све стране. Нагласио бих и да се ми и даље држимо онога што смо обећали у вези са једностраним прекидом ватре и да и даље чинимо све што је у нашој моћи како би сарајевски аеродром и даље био отворен.

Јасно је да Влада Босне и Херцеговине верује да ће појачана борба интернационализовати овај грађански рат и да ће то користити њиховој ствари.

То је опаснa погрешна замисао јер ми немамо где да идемо; Босна је наш дом, ми смо такође Босанци. Наша недавна концесија није знак наше слабости него показатељ наше свести о бесмислу бескрајног циклуса насиља.

Морам Вас замолити да у потпуности искористите значај Уједињених Нација како бисте разуверили Владу Босне и Херцеговине да ће се толерисати било која офанзива и да је уверите да се мора и даље настојати да сарајевски аеродром остане отворен.

Сасвим је јасно да покушаји да се овај спор реши ратом не могу успети. Покушаји да се овај спор интернационализује су крајње цинични.

Подвлачим да сам спреман са у четвртак допутујем авионом у Хелсинки и поздравио бих могућност да изложим случај 35% становништва Босне и Херцеговине, који, као и други Босанци, не желе да доживе Армагедон.

Искрено Ваш,
Радован Караџић 

Gali-7.07.92_1 Gali-7.07.92_1 Gali-7.07.92_1
Gali-7.07.92_1   

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2009 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску