• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ратна писма Председнику Џорџу Бушу, 3. јул 1992.
Председнику Џорџу Бушу, 3. јул 1992. Штампа Ел. пошта
Ратна писма

Председнику Џорџу Бушу, 3. јул 1992.92-014-п


Радован Караџић
Пале, Сарајево, Босна и Херцеговина

Шаље: Лидер Срба у Босни и Херцеговини

Поштовани Џорџ Буш,
Председник Сједињених Америчких Држава
Бела кућа
Вашингтон
Сједињене Америчке Државе

3. јули 1992.

Поштовани господине Председниче,

Са првим правим знацима мира од почетка сукоба у Босни и Херцеговини, обраћам Вам се у име свих Срба који су узнемирени очигледним размимоилажењем до којег је дошло између Сједињених Америчких Држава и босанских Срба, традиционалних пријатеља и савезника.

 

Незамисливо је сада, као што је било незамисливо у току Другог светског рата, да се нађемо на супротним странама. Било је много коментара о сличности између ситуације у Босни и Херцеговини и у Заливу

Нема никакве сличности. Ми нисмо ушли у страну земљу, не претимо да ћемо доминирати над нафтом и ометати западне привреде, не обећавамо да ћемо упутити ракете са биолошким и хемијским бојевим главама у средиште Европе. Ми смо Босанци и умиремо на бојном пољу које нам је до скора свима било дом.

Осим тога, руководство босанских Срба нису клонови Садама Хусеина или његових лудих генерала, ми нисмо аутократе, диктатори, па ни политичари. Ја сам, као што можда знате, доктор и психијатар. Као такав посебно сам квалификован да препознам прве знаке лудила код сваког мог колеге.

Док пишем ово писмо Хрватска Војска и снаге лојалне председнику Изетбеговићу нападају градове босанских Срба. Српски цивили умиру, а Сједињене Америчке Државе не траже од Уједињених Нација да осуде Хрватску Војску са истим ентузијазмом са којим осуђују босанске Србе.                                                                                                                                                                                            
Српски народ тешко може да схвати како је свет свакој нацији у Југославији дао право државотворности, а Србима оспорава право да траже резолуцију која почива на кантонизованој Босни и Херцеговини са подељеним државним одговорностима.

Нису босански Срби напустили преговарачки сто већ влада господина Изетбеговића.

Не можемо бити опседнути  прошлошћу, међутим, судбина једне нације је неизбежно везана за њену историју; чињеница да су се Срби суочили са страшним геноцидом у Босни и Херцеговини само је један од разлога зашто је целокупно питање нове босанске државе  тако осетљиво.

Као што знате, пре геноцида босански Срби су били већински народ у овој републици, а сада смо једноставно третирани као сметња од стране оних који су форсирали развој догађаја и сматрају да једноставно морамо да прихватимо доминацију Муслимана.

У Босни и Хецеговини се такође налази и 40.000 војника хрватских регуларних снага  који сеју пустош на територији на коју немају право.

Ми смо доста пропатили од фашизма, а затим 45 година од комунистичке диктатуре. У току овог периода српски интелектуалци су се одупирали тиранији и устали су у одбрану принципа који везују  наш начин размишљања са начином размишљања Ваших суграђана Американаца. 

Чинимо све што можемо да одржимо мир, прогласили смо једнострани прекид ватре, а аеродром у Сарајеву  смо предали УНПРОФОР-у.

Прво се мора успоставити мир, а тек онда можемо да преговорамо о споразуму. Чак и ако изгледа да су наше аспирације нереалне треба их пустити за преговарачки сто а не на бојно поље.

Морам рећи да су Ваше изјаве довеле до извесне конфузије и молио бих Вас да их разјасните.

Изгледа, ако не грешим, да је влада САД одабрала босанске Србе као кривце за све што је у вези са овим сукобом. Влада САД види сваку војну интервенцију у Босни и Херцеговини као интервенцију против босанских Срба, а остале стране у овом грађанском рату остају ван овог приступа.

Морам да кажем да би била катастрофа размишљати о  активној улози војске САД у ситуацији грађанског рата, то никада није имало успеха, а у овом случају би било потпуно неправедно.

У време када ваше јавно мнење истиче да су питања на домаћем плану важнија од догађаја у другим државама, морате да будете свесни огромне личне одговорности када размишљате о интервенцији.

Апелујем на Вас да искористите свој велики ауторитет и извршите притисак на све нас, да покажете америчку објективност и искритикујете све оне који учествују у ратним дејствима или насиљима.

Обраћам Вам се, не ради Ваше подршке, већ ради  вашег разумевања. Једина жеља нам је да живимо у слободном друштву без доминације, па Вас молимо да схватите наше оправдане страхове и помогнете нам.

С поштовањем
Радован Караџић

Bush-3.07.92_1 Bush-3.07.92_1 Bush-3.07.92_1

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2009 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску