• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ратна писма Њ.Е. Г. БУТРОСУ ГАЛИЈУ, 10. јуни 1992.
Њ.Е. Г. БУТРОСУ ГАЛИЈУ, 10. јуни 1992. Штампа Ел. пошта
Ратна писма

ЊЕГОВОЈ ЕКСЦЕЛЕНЦИЈИ Г. БУТРОСУ ГАЛИЈУ ГЕНЕРАЛНОМ СЕКРЕТАРУ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА92-005-п


СРПСКА РЕПУБЛИКА БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА
ПРЕДСЈЕДНИШТВО

ЊЕГОВОЈ ЕКСЦЕЛЕНЦИЈИ Г. БУТРОСУ ГАЛИЈУ
ГЕНЕРАЛНОМ СЕКРЕТАРУ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА

Пале, 10. јуни 1992.


Ваша екселенцијо, г. Гали,

Прихватили смо резолуцију 758 Савјета безбједности са задовољством и великом надом.

Хтјели бисмо да Вас обавијестимо о тренутној ситуацији у БиХ и посебно у Сарајеву.


Српска страна је потпуно и безусловно спремна да преда аеродром у Сарајеву под команду и контролу УНПРОФОР-а. Међутим, муслиманска страна без престанка напада наше снаге на аеродрому да би успорилa акцију УНПРОФОР-а  и преузела аеродром под своју једнострану контролу.

Српска страна непрестано најављује спремност на прекид ватре и прогласила је неколико једностраних прекида ватре. Муслиманска страна не прихвата наше апеле и крши сваки договорени прекид ватре. Српска страна је спремна да заустави артиљеријску ватру око Сарајева. Муслиманска страна, охрабрена артиљеријским наоружањем које им је оставила ЈНА у блокираним касарнама, непрестано напада српске дијелове града Сарајева. Српска страна се уздржава да одговори док се не нађе у крајњој опасности. Српска страна је спремна да заустави све активности артиљерије око Сарајева под условом да то исто уради и муслиманска страна.

Српска страна је спремна на даље политичке разговоре на Конференцији о БиХ под покровитељством ЕЗ. Муслиманска страна је одбила даље учествовање у овим разговорима.

Срби у БиХ нису агресори. Напротив, њих нападају и протјерују из Сарајева. Муслиманска страна намјерава “да се бори да краја“ и то јавно изјављује. Очигледно је да је муслиманској страни био потребан рат да би суспендовала политичке преговоре и одржала доминацију над српским народом у БиХ.

Ми смо сагласни, Ваша екселенцијо, да ће рат у Босни и Херцеговини стати само политичким разговорима о преуређењу Босне и Херцеговине.

Предлажемо шири мандат УНПРОФОР-а за град Сарајево као целину. Српска страна би прихватила да град Сарајево буде УНПА само са српским и муслиманским полицијским снагама у српским и муслиманским деловима Сарајева, и без било каквих других оружаних снага изузев снага УН. То би био почетак свеобухватног решења босанске кризе.

Регуларне оружане снаге Републике Хрватске настављају са својим оружаним нападима против српских области на северу Босне и југу Херцеговине са бомбардовањем цивилних циљева у граду Требињу. Српски народ у Босни и Херцеговини је у крајњој опасности, па су му очајнички потребни пун увид и заштита УН.

Изражавајући спремност српске стране за пуну сарадњу са УН,

С поштовањем
др Радован Караџић

ПРЕСЕДНИК ПРЕДСЕДНИШТВА
СРПСКА РЕПУБЛИКА БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНЕ


[Првих шест одељака представљају изворни нацрт овог писма на српском језику. Почев од одељка који започиње речима "Ми смо сагласни..." следи превод са енглеског на српски.]

Ghali-10.06.92_1 Ghali-10.06.92_1 Ghali-10.06.92_1

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2009 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску