• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ратна писма СРБИ ПРЕДЛАЖУ БЕЗУСЛОВАН ПРЕКИД ВАТРЕ И БЕЗУСЛОВНУ ОБНОВУ КОНФЕРЕНЦИЈЕ О БиХ
СРБИ ПРЕДЛАЖУ БЕЗУСЛОВАН ПРЕКИД ВАТРЕ И БЕЗУСЛОВНУ ОБНОВУ КОНФЕРЕНЦИЈЕ О БиХ Штампа Ел. пошта
Ратна писма

СРБИ ПРЕДЛАЖУ БЕЗУСЛОВАН ПРЕКИД ВАТРЕ И БЕЗУСЛОВНУ ОБНОВУ КОНФЕРЕНЦИЈЕ О БиХ92-002-п

Шаље: Др РАДОВАН КАРАЏИЋ
Прима: Господин Ж. КУТИЉЕРО

Пале, 17. мај 1992.

СРБИ ПРЕДЛАЖУ БЕЗУСЛОВАН ПРЕКИД ВАТРЕ И
БЕЗУСЛОВНУ ОБНОВУ КОНФЕРЕНЦИЈЕ О БиХ

Поштовани господине Кутиљеро,

Желели бисмо да Вас тачно информишемо о ситуацији у Босни и Херцеговини, посебно у Сарајеву. Рат се све више распламсава и претвара се у праву катастрофу. Упутили смо много предлога за примирје директно муслиманској страни и УНПРОФОР-у, али није било никаквог одговора осим наставка борби. Коначно је наша Скупштина прогласила једнострани прекид ватре који истиче сутра, 18. маја.

Једнострани прекид ватре протумачен је као наша слабост и нападани смо још жешће. Упркос разговорима и у време када су разговори вођени господин Изетбеговић је у два дана дао две изјаве да ће ићи до победе, тј. до чишћења Босне од терориста. Под терористима је мислио на Србе. Његове изјаве звучале су као позив на џихад. Данас су суседи у српском предграђу Пофалића убили најмање 50 Срба, али по неким проценама их је било 200. Сваког дана Муслимани жестоко нападају српске општине, посебно Илиџу, док Срби нису напали ни једну муслиманску општину.

Што се тиче хрватске стране, Купрес је миран, ситуација у долини Неретве је боља али није добра. У Босанском Броду Хрвати су удвостручили своје регуларне снаге и прогнали су Србе из ове општине. Сада нападају Србе у Босанском Шамцу и Модричи. Појачава се терор над Србима у хрватским, а посебно муслиманским зонама. Дуж реке Дрине боре се Срби и Муслимани и обе стране имају много избеглица који прелазе у Србију на сигурно.

Са сигурношћу тврдимо да господин Изетбеговић више не жели ову конференцију. Он тражи војну помоћ од исламских држава. Имамо чврст доказ да је Либија умешана и да је то једина земља која има конзулат у Сарајеву. Турска, Египат, Мароко и друге исламске државе заинтересоване су за исход босанске кризе. Ако се Конференција не настави рат ће постати још жешћи и неће престати све док једна страна не буде потпуно поражена. Као што знате, нажалост, сва моја предвиђања су се остварила. Зато предлажемо безусловну обнову Конференције. Ако је она условљена прекидом ватре, значи да ће г-дин Изетбеговић имати начина да спречи њено одржавање и саботира је докле год буде желео.

Наш извештај је за све чланове вашег тима. Очекујем Ваш одговор.

С поштовањем,
др Радован Караџић

ХИТНО!
Молим Вас потврдите пријем   (011) 901 Југославија

Coutillieiro-17.05.92_1 Coutillieiro-17.05.92_1  

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2009 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску