• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Проза Радован Караџић: Срби, одмах се уједините [VI део]
Радован Караџић: Срби, одмах се уједините [VI део] Штампа Ел. пошта
Написао Српски Телеграф / Република   
недеља, 21 јануар 2018 04:00

субота, 20.1.2018 | Српски Телеграф | Република

Одмах, ако би око тога било консензуса, али без икаквих насилних или једностраних потеза, прва је реченица којом Радован Караџић у колумнама написаним за Српски телеграф одговара на питање када ће се Србија и Република Српска ујединити.

Шта су предуслови за остварење овог циља и шта саветује Србима да чине на том путу, Караџић је навео у последњем тексту серијала, који као и све претходне преносимо у целости.

ПРЕДВИЂАЊЕ

Предвиђам да ће се то једном десити. Појавиће се у муслиманском вођству личност која ће у раздвајању видети користи и за њих, као што је г. Изетбеговић то видео кад нам је 16. септембра предложио и потписао декларацију о праву РС на одвајање, након што њихова Босна добије 33% територије.

Нема ничег природнијег од уједињења Срба у земљи у којој су већ остварили то државно јединство 1918. и обновили 1945. године. Они су, дакле, живели сви у једној држави, која је била и за све Хрвате и Муслимане и Словенце и друге. Зашто је пропало то српско државно уједињење - друго је питање, али оно је постојало скоро цео прошли век и опет ће бити. Али, нипошто не треба никога силити да живи у тој држави противно својој вољи и без добрих и здравих мотива. Сви балкански народи треба да заувек забораве све нереалне захтеве за нечим на шта немају право, а то је лако утврдити.

СРПСКА ЧИТАНКА

Србија и Република Српска требало би да обезбеде најбоље околности да народ може да развија и остварује своје потенцијале и своје природне тежње. Без икаквих препрека, једноставно - слобода и одговорност. Народу не треба нудити ни наметати неке идеолошке моделе јер народ зна шта ће му бити добро. Али га треба образовати пре свега да разуме себе, а потом и технолошке и научне новости и могућности.

Образован и обавештен народ ће сам осетити у ком правцу да иде, као што вода увек нађе пут. Зато су образовање, опште и културно, а нарочито из националне културе од највећег значаја.

Нови трендови у образовању теже ка истискивању културних елемената и претварању народ у безличне масе потрошача. Ако и мора тако, свака земља и свака породица треба да негује националну културу и уметност. То је нас Србе очувало током толиких векова: вера и Црква, баке и њихове приче и гусле и српске песме. Ниједна кућа не би требало да буде без гусала и "Пјесмарице". Некад је постојао и "Вечити календар" као нека врста опште српске читанке.

УСЛОВ ОПСТАНКА

Упознавање себе као културе и као народа је услов опстанка. Али то не сме да иде уз "несојлуке" и ачења, нити се сме прецењивати наш значај у свету. Ми смо мали али драгоцени. Ни најплеменитије и најлековитије травке нису најјаче и најбројније, али су потребне. Не треба да журимо да учествујемо у било ком насиљу против било кога или у било ком насилном историјском догађају.

Нек то убудуће пролази без нас, осим ако нас неко угрози. Књаз Милош је молио Србе да не журе у нови устанак, да бар један дим прође кроз наше димњаке. Што мање интервенција у природне тежње народа, то боље, а унапређење материјалног и културног живота народа није могуће без мира. А неутралност је не само наша судбина него је најбоља за нас и за наше пријатеље. И Запад и Исток ће увек више требати тако неутралне Србе.

Србе су током векова очувале вера, Црква, баке и њихове приче и гусле

И на крају, да и себи и другим оваквим "проповедницима" кажем шта је имао обичај да каже један приградски српски мудријаш из Сарајева: "Све се може лако, сем три ствари: тешко је бити Србин, бити поштен и не пити ракије".

 

ЛИЧНА КАРТА, Радован Караџић

рођен 19. 6. 1945. Петњица близу Шавника, Црна Гора
вођа босанских Срба за време рата 1992-1995.
после злочина у Сребреници 1995. Хашки суд подиже оптужницу против Караџића за ратне злочине
до 1997. био је на Палама, али се повукао из политичког живота
током 1998. и 1999. мистериозно нестаје
ухапшен у Београду 21. јула 2008, где се скривао од 1998. под псеудонимом Драган Давид Дабић

 

Приредила Татјана Ковачевић


http://www.republika.rs/vesti/srbija/38583/kolumne-radovana-karadzica-deo-srbi-odmah-ujedinite

 

 

Политички тестамент Др Радована Караџића

РАДОВАН КАРАЏИЋ: Моја истина о Алији и Фрањи

Караџић: Рат није зависио од Срба [III део]

Караџић: Три грешке због којих смо заратили [IV део]

Радован Караџић: Срби нису изгубили рат [V део]

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јануар 2018 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Помоћ за Републику Српску