• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Проза Радован Караџић: Срби нису изгубили рат [V део]
Радован Караџић: Срби нису изгубили рат [V део] Штампа Ел. пошта
Написао Српски Телефраф | Република   
субота, 20 јануар 2018 03:40

петак, 19.1.2018 | Српски Телефраф | Република

Срби нису изгубили рат, изгубили су много живота, младости... Потпуна победа није требала јер шта би радили са њом? Међутим, рат нисмо ни добили, оцењује Радован Караџић у ексклузивном серијалу колумни написаних за Српски телеграф.

Изгубили смо животе, много младости, али пораз нисмо доживели, као што нисмо доживели ни победу, пише први председник Републике Српске

О томе шта је добијено, шта изгубљено, први председник Републике Српске детаљно је описао у тексту који преносимо интегрално.

ДОБРИ И ЛОШИ МОМЦИ

Ми нисмо изгубили рат! Изгубили смо много живота, много младости, много времена и перспектива, много прилика да унапредимо своје трајање заједно са нашим комшијама - све су то велики губици - али рат нисмо изгубили. Нисмо, јер је наш циљ био ограничен само на оно на шта смо имали право, на своју слободу, сувереност, народни идентитет и конститутивност, то јест очување својства народа и одбацивање "понуде" да будемо национална мањина у својој земљи.

Нисмо изгубили ни тзв. пропагандни рат јер у њему нисмо ни учествовали. Све је већ било одређено, подељене улоге "добрим" и "лошим" момцима и "лоши" нису имали шансе у медијима. Погрешно се мисли да на Западу медији утичу на владе. Обрнуто, владе имају много префињених механизама да утичу на медије, а најмоћнији механизам је тзв. политичка коректност, што је еуфемизам за једноумље, па чак и за фашистичку тортуру и надзор над јавним речима.

Други механизам су лажни новинари. Свака част правим новинарима, као и правим лекарима и свакоме ко је прави, али лажни новинари су опаснији од лажних лекара јер утичу на судбине већег броја људи. А било је и лажних хуманитараца и свега што се није могло ни замислити.

На несрећу, Срби су на "слоновској стази", која води на Исток, и због тога смо често ми први страдали

УЗАЈАМНА ПАКОСТ

Али, нисмо ни добили рат нити су га наши противници изгубили. Још 1993. године сам на 34. седници Народне скупштине РС, залажући се за прихватање Овен-Столтенберговог плана, рекао:

Треба да одржавамо добре односе и са Немачком, уз ове добре односе са Русијом и Кином

- Ми морамо да прихватимо логику међународне заједнице да Муслиманима треба да припадне 30% да би имали животну државу (опстојну). Они нису у праву (кад кажу) да им држава не ваља: њихова држава је већа од многих европских држава. И може да опстане и да постоји искључиво ако је у добрим односима са Србима и Хрватима. Не зависи опстанак муслиманске државе од територије, као ни наше, него зависи од тога шта се збива на тој територији. (...) Ми тврдимо, и не желимо да будемо победници, тврдимо да из овога рата треба да изађемо договором, без победника и без поражених.

И Муслимани, који сада одлучују ово што и ми одлучујемо, муслимански народ мора да зна да овом мапом добија државу која може да опстане, наравно, у сарадњи са Србима и Хрватима, као што Југославија и свако други може да опстане искључиво ако је у добрим односима са суседима. У непријатељству не може да опстане.


Маргинална улога Русије

Говорећи о утицају великих сила, Радован Караџић наводи да Република Српска није имала ослонац и подршку тада слабе Русије.

- Улога ондашње Русије је била маргинална, како због распада СССР и слабљења Русије, тако и због персоналног састава државне гарнитуре. Улога Србије је позната и углавном се исцрпљивала у покушајима одбране колике-толике Југославије, што је требало да ради југословенска држава, која је једва дисала. ЈНА је могла и имала уставна овлашћења да заустави ратове и насилне сецесије, али без државе није могла ништа, и убрзо је морала да брани себе и нападнуте, а то су били Срби.

Овоме не бих ни данас ништа додао. Они којима је овај рат био потребан не би допустили комбинацију "потпуна победа - потпуни пораз" - свакако не би то допустили Србима, а није нам ни било потребно. Јер, шта да радиш са потпуном победом? Неки други знају шта - протерују други народ. Ми то не бисмо могли нити хтели. Зато смо се залагали за "wин-wин" варијанту. Ако буде памети, то смо и добили и то треба сачувати, а не пакостити једни другима кроз преотимање ингеренција и покушаје немогућега, као што је унитаризација.

Многе племените енергије народа у Босни пропале су само због узајамне пакости и то ме навело да први део свог романа "Чудесна хроника ноћи" насловим као "Пакост"! Оно што је давно одређено као "ни Давидово, ни царско, ни спахијско" не може припасти једноме "сто посто"!


САВЕЗНИЦИ СУ НАС ИЗНЕВЕРИЛИ

Цео случај "Југославија" је случај међународне заједнице у стању дотрајалости светског поретка, опадања моћи ранијих и успињања нових светских сила. Немачка је коначно и накнадно победила у два светска рата, Кол и Геншер су објединили нацију, а Ангела Меркел је без иједног метка постигла више него сви топови и тенкови у два светска рата.

Ако се гледа динамички како ће ићи развој света, ништа више неће бити исто. На несрећу, Срби су на "слоновској стази", која води на Исток, и због тога смо често ми први страдали. То је глобална слика страних утицаја на нашу кризу, а појединачни утицаји су остварили нижи чиновници министарстава спољних послова великих сила, у које спада и Цимерманово охрабривање Изетбеговића да одбаци већ усаглашени Лисабонски споразум и иде у рат. Надам се да више никада нећемо ратовати ни за кога, пошто су нас стари савезници изневерили, и треба да одржавамо добре односе и са Немачком, уз ове добре односе са Русијом и Кином, а и са савезницима ако не постављају неприхватљиве услове.

 

28  ГОДИНА ЈЕ КАРАЏИЋ У ПОЛИТИЦИ
1995. ХАШКИ СУД ПОДИГАО ОПТУЖНИЦУ ПРОТИВ КАРАЏИЋА
10 ГОДИНА СЕ СКРИВАО ПРЕ НЕГО ШТО ЈЕ 2008. УХАПШЕН У БЕОГРАДУ

 

Приредила: Татјана Ковачевић


http://www.republika.rs/vesti/srbija/38360/ekskluzivno-kolumne-radovana-karadzica-srbi-nisu-izgubili-rat-deo

 

Политички тестамент Др Радована Караџића

РАДОВАН КАРАЏИЋ: Моја истина о Алији и Фрањи

Караџић: Рат није зависио од Срба [III део]

Караџић: Три грешке због којих смо заратили [IV део]

Радован Караџић: Срби, одмах се уједините [VI део]

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јануар 2018 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Помоћ за Републику Српску