• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Проза
РАДОВАН КАРАЏИЋ: Моја истина о Алији и Фрањи Штампа Ел. пошта
Написао Правда / Српски Телеграф   

01/16/2018 | Правда | Српски Телеграф

Договор Срба и муслимана пропао је због Алије Изетбеговића, који је пристао на договор са Србима, да би потом кренуо у тајно наоружавање како би освојио "сто одсто Босне", пише Радован Караџић, први председник Републике Српске.

Пише: Радован Караџић

Српска интелектуална, научна и културна елита, у време комуниста уздржана и далеко од власти, подржала је Српску демократску странку, притом утичући на уобличавање њене политике. Политички савет СДС је био једна мала академија наука, толико је било одговорних и паметних људи у њему који су разумевали хрватске и муслиманске потребе и узимали их у обзир при избору решења. Верујем да је и иза хрватских политичких странака у БиХ стала њихова елита, али о томе не знамо много пошто је водећа хрватска странка ХДЗ била део исте странке из Хрватске (на чијем челу је био Фрањо Туђман).

Опширније...
 
Политички тестамент Др Радована Караџића Штампа Ел. пошта
Написао Правда / Српски Телеграф   

01/15/2018  | Правда | Српски Телеграф

Милошевић се ужасавао етничких злочина и није желео Србију да уведе у рат, написао је Радован Караџић у колумнама за Српски телеграф.

У првом тексту који објављујемо први председник Републике Српске открио је зашто је бившег председника Србије сматрао мучеником, зашто му је све праштао, али и колико је Српску ослабило увођење санкција и немогућност набавке оружја.

Караџићеву анализу преносимо у целости, без икаквих измена.

Опширније...
 
Др Радован Караџић: Тај страшни и посебни „љубавни спектар” на Балкану Штампа Ел. пошта
Написао Др Радован КАРАЏИЋ   

Печат 6.3.2015.

ЉУБАВ КАО ЉУДСКОСТ: Над једном Андрићевом причом

Иво Андрић нас заплетом приче У мусафирхани још једном подсећа да се људски подухвати морају процењивати у свеукупности, укључујући и крајњу консеквенцу, станицу у којој се морају зауставити, и резултат који морају дати. То се у највећој мери односи на све идеолошке и масовне подухвате, који нас опсене почетном примамљивошћу и почетним, прихватљивим и обећавајућим зеленим плодовима. Ако је на крају неког пута могуће замислити зло, подухват ће највероватније завршити у томе злу, без обзира на намере…

Андрић се може увек и наново читати, уочавајући у различитим временима различите фасете значења. Велики мајстор ствара слободнолебдеће слике збивања и учесника, без икаквог вредносног или моралног суда и дефинисања, осим минималног временског и просторног одређења. Онако како је и сам препоручивао, „…да речима буде тесно, а мислима пространо“. Штедљив у употреби материјала, са фином мером локалног колорита, Андрић отвара простор за универзална значења својих згуснутих слика, да онај „ко има очи…“ – изнова, у сваком читању види још нешто.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 Следећа > Крај >>

Страна 1 од 2

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2017 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску