• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Преглед
Берд: Основана сумња да су пијацу Маркале погодили муслимани Штампа Ел. пошта
Написао Глас Српске   
понедељак, 28 март 2016 23:26

26.03.2016 15:12 | Маријана Миљић | Глас Српске

Хаг - Члан Судског вијећа Хашког трибунала које је првог предсједника РС Радована Караџића осудило на 40 година затвора Мелвил Берд из Тринидада и Тобага навео је у издвојеном мишљењу на дио пресуде који се тиче Сарајева да постоји основана сумња да је минобацачка граната на сарајевску пијацу "Маркале" испаљена са положаја под контролом муслимана.

- Када се узму у обзир сви фактори, сматрам да постоји основана сумња да је минобацачка граната на пијацу "Маркале" у Сарајеву испаљена са стране која је била под контролом муслимана. Под тим околностима, мишљења сам да оптужени мора бити ослобођен ове тачке оптужнице - навео је Берд у издвојеном мишљењу на првостепену пресуду Караџићу.

Опширније...
 
Хашки судија: Бошњаци гађали Маркале, Караџић за то није крив Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   
понедељак, 28 март 2016 23:10

С. С. РОВЧАНИН | 26. март 2016 | Вечерње новости

Мелвил Берд издвојио мишљење у Трибуналу и бацио ново светло на гнусан злочин у Сарајеву из 1994. Позива се на извештај Уједињених нација у којем Срби нису означени као кривци

ПОСТОЈИ основана сумња да је муслиманска страна испалила минобацачке бомбе на пијацу Маркале. С обзиром на те околности сматрам да оптужени Караџић мора бити ослобођен оптужбе за тај злочин.

Ово је закључак издвојеног мишљења судије из Тринидада Мелвила Берда у пресуди којом је Радован Караџић првостепено осуђен на 40 година затвора. Према одлуци већа, лидер босанских Срба је одговоран за гранатирање и убиства на пијаци Маркале у Сарајеву у зиму 1994. године, али Берд има сасвим другачији поглед на овај догађај због којег су Срби добили епитет свирепих убица.

Опширније...
 
Весна Ракић-Водинелић: Пресуда Радовану Караџићу Штампа Ел. пошта
Написао Pescanik.net   
петак, 25 март 2016 22:51

25/03/2016 |  Pescanik.net


Потпуна писмено обрађена пресуда Радовану Караџићу још није објављена, али јесте њен резиме тј. образложење, које је саопштио председавајући судског већа. Међу политичарима бивше Југославије ова пресуда је дочекана на исти начин на који се схвата улога Радована Караџића у недавној историји – у Федерацији БиХ и Хрватској као недовољна сатисфакција жртвама, али и као осуда шовинистичке и ратне политике војног и политичког руководства Републике Српске, а у Републици Српској и на (од медија и званичника прећутаној) манифестацији у Београду, под руковођењем једног другог хашког оптуженика – као изрицање не судске већ политичке неправде Србима, који у овој обради редовно нису виновници, већ по правилу жртве, штавише етничке жртве хашког трибунала.

Генерални секретар УН очекује да ова пресуда допринесе помирењу у региону, ма колико да је било који кривични суд неподобан за измиритељску улогу, јер суди само о једном сегменту раније стварности и бави се кривичном, а не другим врстама одговорности.

Опширније...
 


Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< септембар 2019 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Помоћ за Републику Српску