• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
РАСПАД ЈУГОСЛАВИЈЕ И РАТ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ [I] Штампа Ел. пошта
среда, 17 јун 2009 18:05


I.    ИСТОРИЈСКИ БЕКГРАУНД

1.    Стање прије стварања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца -
Територија бивше СФРЈ Југославије је прије стварања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца била подијељена на четири дијела.

Два од њих представљале су независне, самосталне и на Балканском конгресу међународно признате државе- Краљевина Србија и Краљевина Црна Гора.

Западни дијелови бивше СФРЈ ( данашња Република Словенија, Република Хрватска и Босна и Херцеговина ) били су у саставу и под влашћу Аустро-Угарске монархије. Територије данашње Републике Словеније и Републике Хрватске биле су под вишевијековном влашћу било Аустрије или Угарске, однсно, касније, Аустро-Угарске, док је територија бивше СР Босне и Херцеговине, окупирана од стране Аустроугарске, на основу одлука Берлнског конгреса 1878. године, анкетирана тек 1908. године. На овим територијама су живјели Словенци, Хрвати, Срби као и етнички Срби и много мање етнички Хрвати муслиманске вјероисповијести.
Опширније...
 
РАСПАД ЈУГОСЛАВИЈЕ И РАТ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ [II] Штампа Ел. пошта
среда, 17 јун 2009 18:31


II РАСПАД ЈУГОСЛАВИЈЕ

1.    Почетак процеса распада -

Распад Југославије имао је своје спољне и унутрашње узорке. О унутрашњим узорцима речено је у претходним поглављима. Треба додати да су националистичке и сецесионистичке владе у Словенији и у Хрватској одмах послије избора кренуле у остваривње сецесије, коју су биле обећале својим бирачима. На основу тога обећања, као и на израженом антикомунизму, ове владе су и дошле на власт.

Треба рећи да југословенски устав није довоњно давао основа за легалну сецесију. Због тога је предложено да се изврши допуна уставног система, доношењем правног акта уставног значаја који би регулисао услове и поступак издвајања из федерације. Предложено је да се, након спроведеног референдума, републике обрате федералном парламенту са захтјевом з аиздвајање из Југославије.

Опширније...
 
РАСПАД ЈУГОСЛАВИЈЕ И РАТ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ [III] Штампа Ел. пошта
среда, 17 јун 2009 19:52

 

 

III РАТ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ

1. Посљедице признања Босне и Херцеговине од стране Европске заједнице и њеног пријема у Уједињене нације –

Антагонизми међу народима и религијама у Босни и херцеговини су нарастали како се примицао дан међународног признања ове републике. Европска заједница је започела процес политичких разговора између три стране у Босни и Херцеговини. Конференција под покровитељством Лорда Карингтона и амбасадора Кутиљера готово је била постигла успјех. У Сарајеву, главног граду Босне и Херцеговине постигнут је 18. марта 1992. године консензус три народа о будућем уставном уређењу Босне и Херцеговине. Према том, такозваном Лисабонском папиру, будућа Босна и Херцеговина би се састојала од три конститутивне државе Муслимана, Срба и Хрвата, са гарантованим правима мањина. Изгледало је да ће споразум да се одржи и да ће Босна и Херцеговина проћи без грађанског, и.е. међуетничког и међувјерског рата, који је у Хрватској већ био оставио страховите посљедице.

Опширније...
 


Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2020 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску