• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Позадина догађаја
ОПШТЕ ПРИЛИКЕ У БиХ Штампа Ел. пошта
среда, 17 јун 2009 17:54
•  Други светски рат је окончан са између 800.000 и милион Срба изгинулих и побијених на просторима НДХ (Независне државе Хрватске) од чега је велики број са простора данашње БиХ (Босне и Херцеговине).

• Тај податак није статистички  тако видљив зато што се велики број муслимана у тим годинама декларисао као Срби,али историјографија и, посебно, породице жртава знају истину.

•  Све до почетка '60-тих  година владало је тзв. “братство и јединство“, али у БиХ оно и није било толико “ такозвано“, већ више суштинско. Владао је мир и пропорционална заступљеност у јавним пословима, иако су српски идентитети и култура и тада били под строжијом пажњом него остали. Али је било подношљиво. Срби у БиХ су,што добровољно, што под притиском одустајали од свог идентитета и културе.
Опширније...
 
РАСПАД ЈУГОСЛАВИЈЕ И РАТ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ [I] Штампа Ел. пошта
среда, 17 јун 2009 18:05


I.    ИСТОРИЈСКИ БЕКГРАУНД

1.    Стање прије стварања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца -
Територија бивше СФРЈ Југославије је прије стварања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца била подијељена на четири дијела.

Два од њих представљале су независне, самосталне и на Балканском конгресу међународно признате државе- Краљевина Србија и Краљевина Црна Гора.

Западни дијелови бивше СФРЈ ( данашња Република Словенија, Република Хрватска и Босна и Херцеговина ) били су у саставу и под влашћу Аустро-Угарске монархије. Територије данашње Републике Словеније и Републике Хрватске биле су под вишевијековном влашћу било Аустрије или Угарске, однсно, касније, Аустро-Угарске, док је територија бивше СР Босне и Херцеговине, окупирана од стране Аустроугарске, на основу одлука Берлнског конгреса 1878. године, анкетирана тек 1908. године. На овим територијама су живјели Словенци, Хрвати, Срби као и етнички Срби и много мање етнички Хрвати муслиманске вјероисповијести.
Опширније...
 
РАСПАД ЈУГОСЛАВИЈЕ И РАТ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ [II] Штампа Ел. пошта
среда, 17 јун 2009 18:31


II РАСПАД ЈУГОСЛАВИЈЕ

1.    Почетак процеса распада -

Распад Југославије имао је своје спољне и унутрашње узорке. О унутрашњим узорцима речено је у претходним поглављима. Треба додати да су националистичке и сецесионистичке владе у Словенији и у Хрватској одмах послије избора кренуле у остваривње сецесије, коју су биле обећале својим бирачима. На основу тога обећања, као и на израженом антикомунизму, ове владе су и дошле на власт.

Треба рећи да југословенски устав није довоњно давао основа за легалну сецесију. Због тога је предложено да се изврши допуна уставног система, доношењем правног акта уставног значаја који би регулисао услове и поступак издвајања из федерације. Предложено је да се, након спроведеног референдума, републике обрате федералном парламенту са захтјевом з аиздвајање из Југославије.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 Следећа > Крај >>

Страна 1 од 2

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2020 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску