• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Поруке Караџић, Младић, Станишић и Жупљанин апелују на јединство за очување Српске
Караџић, Младић, Станишић и Жупљанин апелују на јединство за очување Српске Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
субота, 16 фебруар 2019 19:16

15/02/2019 |  РТРС

Преостала четворица Срба који се налазе у притворској јединици затвора Уједињених нација у Схевенингену Радован Караџић, Ратко Младић, Мићо Станишић и Стојан Жупљанин више брину за судбину Републике Српске и српског народа него за властиту судбину и њихова порука је да по сваку цијену треба сачувати Српску, изјавио је Срни потпредсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин.

Жупљанин је послије тродневне посјете Србима у притворској јединици у Схевенингену рекао да је њихов став да је Српску могуће сачувати једино постизањем пуног јединства свих политичких представника и носилаца власти из реда српског народа.

- Они сматрају и да је неопходно превазићи међустраначка неслагања и ујединити се у остваривању највиших и најсветијих циљева и вриједности српског народа у Српској, а то су опстанак, развој и просперитет Републике Српске и српског народа заснован на утврђивању и поштовању минималних заједничких интереса српског корпуса, али и на кључним општеприхваћеним међународним демократским стандардима и начелима - каже Жупљанин.

Он је додао да је мишљење четворке у Схевенингену да је то прави пут и начин да се одужи свима који су поднијели жртву приликом стварања, очувања и развоја Републике Српске.

- Сагласили смо се да је то само дио дуга према онима који су дали животе и дијелове тијела и пролили крв за Српску -  напоменуо је Жупљанин.

Према његовим ријечима, Караџић, Младић, Станишић и Жупљанин су у разговору најмање истицали личне проблеме и услове у којима бораве и живе.

- Они их прихватају такве какви јесу, не жале се, не говоре наглас, али се у ћутању осјећа и туга и сјета, много већа од онога што би могло бити речено. Забринути су за своје породице и услове у којима оне живе. Некима од њих ријетко стижу посјете јер породице немају материјалних могућности за то. Трошкови једне посјете премашују износ годишње пензије родитеља једног од њих - рекао је Жупљанин.

Он је истакао да им ни то не пада тешко колико стални напади и насртаји на Српску.

- Потпуно сам сигуран у њихову велику бригу за Републику Српску и српски народ, а колико Српска и српски народ брину за њих просудите сами - нагласио је Жупљанин.

Бивши предсједник Српске Радован Караџић и некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске Ратко Младић чекају да им буде изречена другостепена пресуда.

Некадашњи министра унутрашњих послова Српске Мићо Станишић и бивши начелник Центра служби безбједности у Бањалуци Стојан Жупљанин очекују да буду упућени на издржавање казне од по 22 године затвора које им је због ратних злочина изрекао Хашки трибунал.

 

 


https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=326692

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2019 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28    

Помоћ за Републику Српску