• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Поруке Лазић: Никад не заборавите хероје који су бранили Републику Српску
Лазић: Никад не заборавите хероје који су бранили Републику Српску Штампа Ел. пошта
Написао sarajevo-rs.com   

недјеља, 13 Мај 2018 | Недељко Лубура | Источно Сарајево | sarajevo-rs.com

Свечаном академијом Борачка организација ''Илиџански борац'' из Источне Илиџе данас завршава традиционалну годишњу манифестацију ''Дани одбране Илиџе'', кроз коју је обиљежен низ активности и гдје је поновљено, по ко зна који пут, да не смијемо заборавити дане одбране Илиџе, дане када су српски борци положили животе на браник отаџбине.

Према ријечима начелника општине Источна Илиџа Маринка Божовића, који се присјетио свог ратног дјетињства, проведеног у подрумима војковћанских кућа, гдје је похађао основну наставу, ови дани не смију никад пасти у заборав.

"Ја о рату могу да причам из перспективе дјетета које је цијели рат провело у Војковићима, под кишом ''бровинг'' метака, као и многа дјеца која су живјела на Илиџи и другим сарајевским стратиштима'', рекао је Божовић обраћајући се присутнима у Културном центру.

Божовић је истакао да је ''Илиџански борац'' једна од организација које су од општег интереса за општину Источна Илиџа и који испуњава своју мисију, због које је основан.

"Неки од мојих другова и другарица су страдали и рањени у протеклом рату. Ишли смо у школу '93 и '94. године у подруме. Све је то што смо преживјели, а данас смо ту, у ослобођеној Републици Српској, коју су правили и стварали борци Војске Републике Српске", каже Божовић и додаје да њима морамо одати свако признање за оно што су нам дали.

"Све што се дешавало од '92 до '95. никад да се не заборави и да ми знамо колико је велика цијена коју смо платили за Републику Српску, и то морамо да понављамо", истиче Божовић.

Оснивач ратне болнице ''Жица'' у Блажују доктор Милан Пејић рекао је да му је признање које је добио од организације ''Илиџански борац'' најдраже, јер је од својих најтеже добити признање.

"Моји мене памте као малог, сина сељака, ученика и никад нису вјеровали да знам много, а ово признање ми је показало да много знам", истакао је Пејић, чије ријечи су награђене громогласним аплаузом.

Пејић је додао да је ова болница била болница опстанка и останка, те да није било ње да не вјерује да би српски народ у Српском Сарајеву остао ту, у оволиком броју.

Ратни хирург из Ниша др Миодраг Лазић, који је уз доктора Пејића спасио на хиљаде живота у ратној болници ''Жица'' у Блажују, и данас је поново дочекан громогласним аплаузом публике у Источном Сарајеву.

Он је предсједнику Предсједништва Борачке организације ''Илиџански борац'' Горану Шеховцу уручио ратни грб Илиџанске бригаде, који је чувао више од 20 година.

"Доктор Пејић је онај који је направио све ово и ја сам дошао и уз њега, радио једнако и ми смо направили нешто што чему су се чудили највећи судски експерти", рекао је Лазић говорећи о броју радова и рањених.

Лазић у свом обраћању није заборавио да нагласи труд и напор свих, у то вријеме, ангажованих у болници ''Жица'' у Блажују, од доктора до младића који је стерилисао опрему на партизанском казану у дворишту.

"Данас смо били у цркви Светог Саве која се за мене увек и заувек звала блажујска црква. Болница Жица, Блажуј и српска војска, народ је веровао у сва та три ослонца, и захваљујући њима ми смо победили", рекао је Лазић и нагласио да је Република Српска неизбрисиви резултат те борбе.

Лазић је истакао да је данас током помена у цркви Светог Саве у Блажују гледао оца Момира, који је служио парастос погинулим борцима Илиџанске бригаде и сјетио се времена када је исте благосиљао пред одлазак на борбену линију.

"Нажалост многи од њих данас нису живи. Ја све ово данас желим да посветим погинулим борцима, погинулим цивилима, погинулој деци, женама Српско Сарајева, које су своје животе уткали у Републику Српску и створили данашњој младежи да живе на својој територији и да знају да су ту где јесу", рекао је др Лазић дрхтавим гласом.

Доктор Лазић је нагласио да никад не смију да се забораве ратни хероји, команданти, предсједник Радован Караџић, генерал Ратко Младић и сви други који су стварали Српску, и који нису заборављени ни са друге стране Дрине.

 

https://sarajevo-rs.com/lazi%C4%87-nikad-ne-zaboravite-heroje-koji-su-branili-republiku-srpsku

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2018 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску