• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Поруке Документарни филм о Караџићу – историјска читанка
Документарни филм о Караџићу – историјска читанка Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
субота, 13 мај 2017 08:24

БИЈЕЉИНА, 12. МАЈА /СРНА/ - Режисер документарног филма "Радован - повик иза зидова тамнице" Драган Елчић изјавио је на вечерашњој премијери у Бијељини да му је жеља да филм дође у кућу сваког Србина у земљи и иностранству, као штиво из кога ће се учити српска историја.

Он је рекао да је филм приказан у Београду, Бањалуци, Источном Сарајеву, Гацку и Бијељини и да га је већ видјело више од 10.000 људи, те да након још једног приказивања у београдском Центру "Сава" филмска прича о првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу одлази и у Русију.

На бијељинској премијери у Центру за културу "Семберија" Елчић је најавио да ће филм "Радован - повик иза зидова тамнице" 22. маја отворити фестивал Златни витез у Севастопољу.

Према његовим ријечима, у иностранству постоји интересовање за филм, већ се договара пројекција за "Хистори" уз редукцију на 60 са садашњих 96 минута. Он каже да је за филм заинтересована цијела српска дијаспора, те да се ускоро завршава руска верзија, а биче урађена и енглеска.

"Филм је једна мала историјска читанка и сада је већ сигурно да ће бити историја", рекао је Елчић уочи премијере у Бијељини.

Он каже да је желио да из пера Караџића, преко форме интервјуа, свој разговор с њим изгради као филмску причу и једну врсту исповједаонице иза зидова тамнице од 16 метара квадратних.

"Избјегао сам политику и рат, који је смјештен у свега минут и по филма", додао је Елчић.

Према његовим ријечима, Караџић је желио да филм буде приказан у априлу, када се навршило 25 година од почетка грађанског рата у БиХ, што је оставило врло мало времена за реализацију.

За продукцију, Удружење "Част отаџбине" из Београда, Елчић каже да су реализовали овај пројекат како не би успјела ниједна професионална филмска продукција, јер су тај посао схватили као ратни задатак и дали све од себе да стигну тајминг, у чему су успјели.

Режисер каже да су глумца Љубивоја Тадића, првака драме Народног позоришта, одабрали доминантно због гласа, а не по спољашњем изгледу и да се он потпуно посветио улози, шест дана није ни спавао јер је хтио да се доведе у стање заточеника.

Премијера у Бијељини, која је одржана на Дан војске Републике Српске, започела је минутом ћутње за све погинуле српске борце и изражавањем поштовања свима који су допринијели стварању Српске и свима који су у тешким и драматичним временима имали визију, спремност и храброст да створе државу.

Директор филма Слободан Стојановић рекао је да је филм сниман на 59 локација у Србији, Црној Гори, Републици Српској и Федерацији БиХ, са пређених више од 15.000 километара и са учешћем 290 људи.

"Филм је нека врста сатисфакције за силне неправде нанесене српским жртвама", поручио је Стојановић и за Караџића рекао да је персонификација колективне и индивидуалне неправде.

 

 

http://www.srna.rs/novosti/497055/dokumentarni-film-o-karadzicu---istorijska-citanka-.htm

 

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2017 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Помоћ за Републику Српску