• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Поруке Филм о Караџићу свјетска прича која никог неће оставити равнодушним
Филм о Караџићу свјетска прича која никог неће оставити равнодушним Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   

БЕОГРАД, 6. АПРИЛА /СРНА/ - Режисер Драган Елчић вјерује да ће његов документарни филм о првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу бити свјетска прича и да ће гледаоци кроз њега моћи на објективан начин да сагледају личност Караџића, али и вријеме које га је истакло у први план.

Елчић каже да је режирање филма "Радован - повик иза зидова тамнице" за њега било велики изазов, али истовремено одговорност и част.

"Кроз филм покушавамо сагледати како Караџић види себе, а моја је жеља да када филм буде завршен остане само једна, једина порука - први падеж човјек и да гледалац схвати вријеме у чијем вртлогу се нашла једна личност, да је та личност успјела да се избори са свим силама које су задесиле овај простор, издржи до краја, створи Републику Српску и чврсто стоји на земљи", рекао је Елчић Срни.

Он наводи да је кроз форму личног исповиједања Караџића желио да обичан човјек спозна вријеме и историјски тренутак.

"Покушао сам да спознамо личност Караџића какву можда нисмо знали, да је препознамо са оне интимне, људске, моралне и сваке друге стране, да је оставимо онима који га воле и онима који га не воле да размисле", рекао је Елчић.

Он је додао да документарни филм о Караџићу, који траје 90 минута, слиједи линију фељтона, јер осим телевизијске слике, укључује и новинску и радио причу.

"Имали смо необичан приступ да новински фељтон претворимо у документарну причу. То је био тежак процес и пут. Снимали смо на 59 локација, уз доста архивског материјала, новинских архива од 90-тих до данас", истакао је Елчић.

Он је навео да људска линија коју филм слиједи никог неће оставити равнодушним, додајући да филм открива многе ствари које су енигма и тајна и о којим се до сада није ништа знало.

"Филм нема никакву националну линију, него људску, отворен је и може га видјети било ко без обзира на предрасуде које можда има", рекао је Елчић.

Филм ће премијерно бити приказан у "Сава центру" у Београду 11. априла у 20.30 часова.

Елчић каже да ће премијери присуствовати руски редитељ Николај Петрович Бурљајев, те да је организатор - Удружење "Част отаџбине" позвало политички врх Републике Српске и Србије.

 


http://www.srna.rs/novosti/487220/film-o-karadzicu-svjetska-prica-koja-nikog-nece-ostaviti-ravnodusnim.htm

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2017 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Помоћ за Републику Српску