• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Поруке Караџићу ће судити и гусле
Караџићу ће судити и гусле Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   

В. Н. | 07. фебруар 2017. 13:32 | Вечерње новости

У Петњици на Жабљаку пала прва клапа документарног играног филма “Радован - повик иза зидова тамнице”. Прича о човеку који је утемељио РС сложенија него што је хашка

КАДРОВИМА на Жабљаку, у Петњици и Никшићу почело је снимање документарног дугометражног филма о бившем лидеру босанских Срба “Радован - повик иза зидова тамнице”. Сценарио и режију потписује Драган Елчић, продуцент је Удружење “Част отаџбине”, а филм настаје уз благослов Радована Караџића.

У првим кадровима говоре Радованови Дробњаци, који и данас гуслају о њему. Радованов рођак Симеун, на пример, сећа се доласка фамилије Караџић на Жабљак и како су живели некада. Гроб родитеља хашког осуђеника филмска екипа је затекла зараслог у траву, јер дуго нико није долазио.

- Идеја филма није глорификација Караџића, а није ни суђење - говори Драган Елчић, и додаје да ће њему, по свој прилици, судити и гусле. - О Радовановој кривици или невиности имаће прилику да кажу своје мишљење и они који су га оптужили, ухапсили и судили му, али и људи који му признају заслуге за стварање Републике Српске.

Наш најнаграђиванији редитељ документарне форме не крије како је намера да филм остане за историју. Елчић нема илузију о томе да би документарац од 90 минута могао или требало да “ослободи” Радована из тамнице, али је то јединствена прилика да се Караџић у ћелији “ослободи” личних дилема, траума и недоумица које живи од 1996. до данас. Уместо некадашњег лидера босанских Срба, говориће истакнути драмски уметник сликан у ћелији коју управо постављају сценографи.

- Екипа се ускоро сели на Пале, па у Херцеговину, а потом у Крајину - каже наш саговорник. - Целокупна документација у вези са животом Караџића прикупљена је захваљујући, пре свега, Марку Сладојевићу, правном саветнику бившег председника који од 2008. с Радованом комуницира свакодневно.

Премијера филма је 6. априла у Београду.

Из сценарија Елчић још открива, за “Новости”, да ће бити речи о томе како је политичар победио песника у себи. У време рата он је преговарао с генералима највећих светских сила и челним људима међународне политике. Преговарао је и о својој предаји. Успео је да међународну потрагу за њим претвори у сложене дипломатске игре. Ушао је у историју, легенду и песме, а било је потребно 13 година потраге да би Караџић ушао у судницу Хашког трибунала.

РАЗГОВОР С МИЛОШЕВИЋЕМ

МЕЂУ хиљадама страна документационог материјала из деведесетих година прошлог века, у филму ће се наћи оригинални телефонски разговор између Караџића и Милошевића који говори о томе зашто је и како настала Република Српска. Три месеца после тог разговора, 9. јануара 1992. године, Срби су прогласили Српску Републику Босну и Херцеговину.

 


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:648802-Karadzicu-ce-suditi-i-gusle

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2017 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Помоћ за Републику Српску