• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Поднесци Позив др Радована Караџића Бакиру Изетбеговићу да сведочи
Позив др Радована Караџића Бакиру Изетбеговићу да сведочи Штампа Ел. пошта
Написао др Радован Караџић   
понедељак, 16 јул 2012 00:00

IT-95-5/18-T 64807

Др Радован Караџић
Међународни кривични трибунал за бившу Југославију
Хаг, Холандија16. јул 2012.

Председнику Бакиру Изетбеговићу
Председништво Босне и Херцеговине
Сарајево, БиХ


Поштовани председниче Изетбеговићу,

Захваљујем Вам се на интересовању за мој предмет, о чему сведочи Ваше писмо тужиоцу ICTY-а Сержу Брамерцу којим га охрабрујете да поднесе жалбу на недавну одлуку судског већа која ме ослобађа од оптужбе за геноцид у босанским општинама током 1992. године.

Искрено, изненадило ме је Ваше јавно изражавање незадовољства том одлуком, које не изгледа као плодоносан начин да се помогне помирењу наших народа.

Ваша влада је потрошила милионе како би убедила Међународни суд правде да је у босанским општинама 1992. године почињен геноцид, али сте изгубили. Суд је 2007. године одлучио да ти догађаји не представљају геноцид. Не разумем због чега бисте очекивали да ICTY одлучи другачије.


Надам се да сте имали сагласност осталих чланова Председништва да такво писмо напишете. Такође се надам да се на такав начин наметљиво не мешате  у предмете пред Судом Босне и Херцеговине. Играњем такве улоге, која меша политику и право, ствара се лоше право и још гора политика.

Па ипак, постоји конструктиван начин да учествујете у предмету тако што бисте на мом суђењу сведочили као сведок одбране. Верујем да би ваше сведочење бацило више светла на многе аспекте у мом предмету, што би Трибуналу омогућило да схвати целокупан контекст догађаја током рата. Могли бисте да одговорите на питања у вези са активностима Председништва 1992–1995. и Агенције за помоћ Трећем свету (TWRA) у вези са прибављањем наоружања и војне опреме којим је кршен ембарго Уједињених нација на наоружавање. Као што Вам је познато, много тог оружја завршило је у рукама 28. дивизије АБиХ у Сребреници и коришћено је за напад на српске цивиле, што је условило да предузмемо акције против „заштићених зона“.

Такође, желео бих да Вас испитам у вези тврдњи да је босанска влада инсценирала нека од познатих гранатирања у Сарајеву, као начин да постигне међународну интервенцију себи у прилог.

Био бих Вам захвалан уколико бисте прихватили да мој правни саветник Питер Робинсон са Вама обави интервју о овим питањима, као и да са њиме поразговарате о Вашој спремности да сведочите на мом суђењу. Како бисмо смањили сваку неугодност, г. Робинскон може доћи у Вашу канцеларију у време које Ви одредите.

Са г. Робинсоном можете контектирати преко адресе: peter@...

С обзиром да говорите босански, а ја српски, као дипломатско решење – пишем Вам на енглеском.

 

Много Вам хвала што ћете размотрити ова захтев.

С поштовањем,

Радован Караџић

 

Оригинал Позива др Радована Караџића Бакиру Изетбеговићу да сведочи, са пратећим документима.

Attachments:
FileFile size
Download this file (MSC8155R0000359290.pdf)LETTER TO BOSNIA76 Kb
 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2012 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Помоћ за Републику Српску