• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Поднесци Мерон уважио Караџићев захтев
Мерон уважио Караџићев захтев Штампа Ел. пошта
Написао Сенсе трибунал   
уторак, 10 јун 2014 16:40

9.06.2014. | Сенсе трибунал

Председник Трибунала и Механизма за Међународне кривичне судове прихватио захтев Радована Караџића за именовање судије који ће истражити има ли основа за покретање поступка против тима оптужбе због пропуста да одбрани бившег председника босанских Срба на време обелодани потенцијално ослобађајуће документе

Судија Теодор Мерон је у својству председника Механизма за међународне судове, који преузима ингеренције Хашког трибунала, уважио захтев Радована Караџића и именовао свог колегу Вона Јенсена да истражи има ли основа за покретање поступка за непоштовање суда против тужиоца. Караџић је, подсетимо, такав захтев упутио јер сматра да је тим тужилаштва у његовом предмету прекршио правила вишеструким кашњењима у обелодањивању докумената који би потенцијално могли бити од користи за одбрану.

Тужилац се супротставио Караџићевом захтеву, наводећи да правилима Механизма за међународне судове није предвиђена могућност именовања судије који ће разматрати именовање тужиоца. По ставу оптужбе, адреса на коју је Караџић требало да се обрати је Претресно веће судије Квона које води његов предмет.

Судија Мерон, међутим, у одлуци наводи да он као председник по статуту Механизма има право да за случајеве непоштовања суда и ометања правде именује “судију појединца” да се тим питањима бави. Пошто је у овом случају искористио поменуту одредбу статута да би уважио Караџићев захтев, остаје да се чека хоће ли судија Јенсен закључити да има основа за именовање тужиоца – пријатеља суда који ће подићи оптужницу и водити поступак против чланова тима оптужбе у предмету бившег председника Републике Српске.

У одвојеном поднеску, оптужени је у исто време тражио да се на његовом суђењу пре изношења завршних речи, заказаних за 29. септембар ове године, одржи конференција о стању у поступку. Таква заседања се за време сваког “празног хода” на суђењима одржавају сваких 120 дана да би се размотрила питања везана за ток процеса, али и да би се оптужени изјаснио о здравственом стању и притворским условима. Караџић наводи да се последњи пут у судници појавио 3. марта, тако да би статусна конференција, по њему, требало да се одржи пре 1. јула ове године.

Бивши председник Републике Српске се терети за четири удружена злочиначка подухвата која покривају геноцид и друге злочине у босанско-хецеговачким општинама 1992, затим сребренички геноцид 1995. године, узимање талаца УН у јуну исте године и терорисање грађана Сарајева током све четири ратне године.

 


http://www.sense-agency.com/tribunal_%28mksj%29/meron-uvazio-karadzicev-zahtev.25.html?news_id=15912

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2014 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Помоћ за Републику Српску