• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Поднесци Караџић тражи истрагу против тужилаца
Караџић тражи истрагу против тужилаца Штампа Ел. пошта
Написао Сенсе трибунал   
среда, 21 мај 2014 23:27

Хаг, 21.05.2014 | Сенсе трибунал

Због више пропуста да му током суђења обелодане документе потенцијално ослобађајућег карактера, Радован Караџић тражи истрагу против тужилаца која би утврдила има ли основа за подизање оптужнице за непоштовање суда

Три месеца по окончању извођења доказа на његовом суђењу, Радован Караџић је Механизму за међународне кривичне судове, који преузима функције Хашког трибунала, упутио захтев за покретање истраге против тужиоца због наводног непоштовања суда.

Од председника Механизма Теодора Мерона оптужени у најновијем поднеску тражи да именује судију који ће размотрити има ли основа да се одреди тужилац – пријатељ суда који ће истражити да ли је оптужба у његовом предмету прекршила правила о обелодањивању потенцијално ослобађајућих доказа и других докумената од значаја за одбрану.

Караџић сматра да су тужиоци одговорни за непоштовање суда због бројних пропуста да одбрани обелодане различите документе током трајања процеса. Реч је о изјавама сведока и другим материјалима неопходним за припрему одбране или документима који садрже информације потенцијално ослобађајуће по оптуженог.

У поднеску се наводи неколико примера од новембра 2012. године до краја суђења у којима је и Претресно веће судије Квона указало на тужиочеве пропусте и наложило хитно обелодањивање докумената одбрани. Мада постоји изричита обавеза да тужиочеви документи од значаја за припрему одбране, нарочито они ослобађајућег карактера, буду обелодањени, пропусти у том погледу пратили су досадашњи рад Трибунала. Разлози су различити – од непажње до немогућности прегледа сувише обимног доказног материјала – а до сада нико није осуђен за непоштовање суда због пропуста у обелодањивању. Стране у поступку су због таквих пропуста у најгорем случају биле укорене од стране већа.

Караџић се, међутим, нада да ће овог пута бити покренута истрага са циљем да се тужилац казни, између осталог и зато што је у међувремену надлежност по том питању са Трибунала пренета на Механизам за међународне кривичне судове. Особи проглашеној за непоштовање суда по правилима Механизма се може изрећи казна до седам година затвора и/или до 50.000 евра.

Бивши председник Републике Српске терети се за двоструки геноцид, у босанско-херцеговачким општинама 1992. и у Сребреници 1995. године, као и за друге злочине почињене над несрпским цивилима и припадницима УН током рата у БиХ. Последњи докази на његовом суђењу презентовани су у фебруару, а завршне речи страна заказане су за 29. септембар ове године.


http://www.sense-agency.com/tribunal_%28mksj%29/karadzic-trazi-istragu-protiv-tuzilaca.25.html?cat_id=1&news_id=15861

 

Attachments:
FileFile size
Download this file (02-MICT-request-for-investigation-of-OTP-0514.pdf)02-MICT-request-for-investigation-of-OTP-0514.pdf410 Kb
 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2014 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску