• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Поднесци Др Радован Караџић: Захтев за издавање обавезног налога за сведочење генерала Младића
Др Радован Караџић: Захтев за издавање обавезног налога за сведочење генерала Младића Штампа Ел. пошта
Написао Ориганлни текст захтева   
четвртак, 18 април 2013 20:03

[Ориганлни текст захтева]

ХAГ - Бивши председник Републике Српске (РС) Радован Kараџић поднео jе данас захтев за издавање обавезуjућег налога за сведочење генерала Ратка Mладића, пошто је одбио да добровољно сведочи.

У данас објављеном захтеву да судије обавежу Младића на сведочење посебним налогом, субпоеном, Караџић наводи да је Младић одбио његов позив да добровољно сведочи. Kараџић jе у поднеску затражио да се сведочење одржи 29. jула, у време када суђење у Mладићевом предмету буде на паузи.

Младићево сведочење, пише у захтеву, релевантно је за побијање свих навода оптужнице против Караџића.

Др Караџић очекује, да Младић посведочи да "удружени злочиначки подухват, како то наводи оптужница, никада није постојао; да никада није известио др Караџића, усмено или писмено, да ће заробљеници из Сребренице бити стрељани, да се стрељају или да су стрељани, као и да никада није било Караџићевих наређења, планова или намере да се заробљеници погубе".

Такође, у захтеву се наводи да се од генерала Младића очекује да посведочи да је редовно уверавао др Караџића да гранатирање или снајперско деловање на Сарајево није било дискриминаторно и несразмерно, да су протести УН особља били неосновани, као и да српска страна није испалила гранате која су пале на пијацу Маркале 1994. и 1995. године.

Од генерала Младића се очекује да посведочи да ВРС (Војска Републике Српске) никада није имала задатак да протера муслиманско и хрватско становништво са територија под српском контролом, он такође може да посведочи да се на бројним састанцима и разговорима које је имао са др Караџићем, почев од маја 1992. године, никада није договарало или планирало протеривање муслимана и Хрвата. Такође, генерал Младић би могао да посведочи да је др Караџић редовно инсистирао да права цивила предвиђена међународним правом буду у потпуности поштована.

Од генерала Младића се очекује да посведочи да је задржавање УН особља у мају 1995. године, после ваздушних удара НАТО снага на складиште муниције на Палама, учињено у доброј вери да су они тим чином постали борци, и према томе законито могу бити задржани као ратни заробљеници, као и да су издата наређења да се задржаном особљу не прети и не буду повређени.   

У одговору на Караџићев предлог да Младић сведочи 29. јула његови браниоци Бранко Лукић и Драган Иветић нагласили су да то није могуће због тога што се бившем команданту ВРС суди по истоветној оптужници.

Младићеви адвокати подвукли су да оптужени не могу бити принуђени да сведоче на свом суђењу, како не би били изложени могућности да сами себе оптуже. То, због истих оптужница, важи и за Младићево сведочење на суђењу Караџићу.

Браниоци генерала Младића назначили су и да он због нарушеног физичког и психичког стања "једва учествује и у свом суђењу".

Одлуку о захтеву Караџићеве одбране судије ће донети накнадно.

 

 

 

Attachments:
FileFile size
Download this file (Motion_for_Mladic_subpoena.pdf)Ориганлни текст захтева360 Kb
 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2013 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску