• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна О стваралаштву Промовисане књиге Радована Караџића и Винка Пандуревића
Промовисане књиге Радована Караџића и Винка Пандуревића Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
уторак, 25 октобар 2016 22:21

БЕОГРАД, 25. ОКТОБРА /СРНА/ - На Сајму књига у Београду вечерас су, у организацији Борачке организације Републике Српске, представљена три наслова која, према оцјени рецензената, представљају сјајну документацијску грађу и могу послужити као оптужница против оних који су употријебили лаж у борби против истине о томе како је настала и одбрањена Република Српска.

Посебно интересовање публике изазвало је представљање књиге "Мермерна истина о Босни", аутора Радована Караџића, која садржи уводне и завршне ријечи из судског поступка вођеног против првог предсједника Републике Српске.

Адвокат тима одбране Горан Петронијевић рекао је да се из садржаја књиге може закључити да тим одбране у Хагу није бранио само Караџића, већ, прије свега, Републику Српску.

"Када смо почињали да радимо имали смо проблем јер је Караџић имао једну стратегију која није уобичајена. Он нам је рекао: `Немојте ни у једном тренутку размишљати о мени и о мојој глави - важна је Република Српска, а ако остане времена можете се бавити и са мном`", рекао је Петронијевић.

Он је нагласио да се одбрана и фокусирала на одбрану Српске, а жалбени поступак "ће бити прилика да се одбрана бави и Караџићем".

Петронијевић је рекао да књига пружа доказ више да је Хашки трибунал направљен да би судио српском народу, те да сјајну документовану грађу и оруђе у борби за истину представљају и књиге генерала Винка Пандуревића "Живот се брани истином" и "Рат у БиХ и стварање Републике Српске", које су, такође, представљене вечерас.

Пандуревић је рекао да су његове књиге настале док је био у Шевенингену, а као продукт жеље да као актер догађаја који су обиљежили рат у БиХ проговори о њима.

Он је навео да књига "Живот се брани истином" представља транскрипт његовог свједочења које је трајало 22 дана и баца право свјетло на операцију "Криваја" и дешавања у Сребренице и њеној околини 1995. године.

"У књизи су изнесене само чињенице. Говорити о геноциду, а не утврдити тачан број жртава је неозбиљно од оних који тим појмом лицитирају", рекао је Пандуревић и напоменуо да је у књизи још једном указано да нема ниједног доказа о томе да је постојао план и организација у вези са Сребреницом.

Он је нагласио да књига "Рат у БиХ и стварање Републике Српске" може бити аргументован документ о одбрани Републике Српске и указује на то да је Република Српска у Дејтон дошла као засебан ентитет, а да је тамо само верификована.

"Република Српска је старија од дејтонске БиХ. Република Српска је старија од Уставног суда БиХ, а он је то превидио. Република Српска је као самостална држава 12. маја 1992. године основала своју војску, која, иако више не егзистира, живи у свијести и традицији грађана Српске", истакао је Пандуревић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да Пандуревићеве књиге представљају сјајан документ и бацају ново свјетло на то под којим условима је настала Војска Републике Српске.

"Мало ко зна да су прве формације оног што је послије названо такозвана Армија БиХ формирано још у августу 1990. године у Устиколини код Фоче, а да је 15. априла 1992. године званично и формирана та армија. Војска Републике Српске је основана као одговор на то", нагласио је Савчић.

 

 

http://www.srna.rs/novosti/445111/promovisane-knjige-radovana-karadzica-i-vinka-pandurevica-.htm

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2016 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску