• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Интервјуи Караџић: Американци погазили договор, НАТО планирао моју ликвидацију
Караџић: Американци погазили договор, НАТО планирао моју ликвидацију Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
среда, 03 мај 2017 10:14

03/05/2017 |  10:12 ⇒ 10:14 | РТРС

Први предсједник Републике Српске Радован Караџић рекао је да се повукао из политике уз споразум са америчким дипломатом Ричардом Холбруком да ће бити "остављен на миру", али су Американци прекршили договор, а НАТО планирао његову ликвидацију.

Караџић је напоменуо да је договор са Холбруком, који је "требало да остане тајна", подразумијевао да се повуче из јавног живота, а да га заузврат "они оставе на миру".

Он је за београдске "Вечерње новости" навео да се дуго након одласка са власти слободно кретао по Палама и Републици Српској у увјерењу да ће Холбрук одржати ријеч.

"Међутим, стизали су гласови да он не може да испуни свој дио договора и да је НАТО прије за ликвидацију него за хапшење, јер се није знало са чиме још могу да изађем у јавност", рекао је Караџић.

Он је навео да је хеликоптер УН"знао да лебди" изнад његове породичне куће и да су гласине о ликвидацији постајале све увјерљивије, а да их је нешто касније потврдила и некадашњи главни тужилац Хашког трибунала Карла дел Понте, о чему има снимак.

Караџић је испричао да је и његово обезбјеђење на удаљеном брду са кога се види његова породична кућа открило опрему за термовизију и да је Дел Понтеова рекла Биљани Плавшић да могу да га посматрају у кући.

Он је навео да је непосредно послије тога "одлучио да их `одведе` од куће" и да је након тога почело његово "дискретно становање" и озбиљније скривање.

"Најозбиљније је било што ближе мјестима на којима су становали представници УН и Сфора. Тако сам их посматрао док су ме они тражили негдје около", рекао је Караџић.

Он је испричао да се његово обезбјеђење трудило да му обезбиједи смјештај у урбаним срединама и обавезно близу банака и пошта гдје има много компјутера у приземљу, да не би могли да електронски лоцирају његов лаптоп на коме је радио.

Караџић је рекао да је прешао у Србију, а да се када је убијен премијер Србије Зоран Ђинђић и у исто вријеме усвојен Закон о сарадњи са Хашким трибуналом, "захвалио" људима који су га обезбјеђивали јер није хтио да их инкриминише.

"Од тада сам живио сам, излазио касно ноћу ради набавки и краће шетње. Али полиција је почела да трага за `земунцима` и њиховим скровиштима, ја сам схватио да њих занимају станови у којима `не живи нико`, то јест за које комшије могу да твде да је празан", рекао је Караџић.

Он каже да је зато одлучио да изађе у јавност, да га комшије виде и да свакоме могу да кажу "да ту живи неки чичица".

Према његовим ријечима, најважније маскирање је било да са 112 килограма, колико је имао током рата, "скине" килажу на свега 80 и носи широку одјећу тако да појава није упућивала на њега, а није му било тешко да говори екавицом.

"Потом се десило да сам, трагајући за здравим начином исхране, набасао на нека предавања о томе, па сам се некако нехотично укључио у све то. У исто вријеме ми је нестало новца. Тако сам почео да држим предавања и консултације за неке компаније и почео да радим као консултант у неколико приватних ординација", рекао је Караџић.

Он је навео да је похађао и завршио курс их парапсихологије, "прво ради знатижеље, али без ентузијазма".

"Учитељ ми је био један веома необичан човјек, који је био веома обдарен, иако о томе није знао много. Он ми је дао име Давид", рекао је Караџић.

Он каже да се скривао зато што је знао од самог почетка да је Хаг "као разјарени бик" и да ту нема одбране.

"То је био разлог што сам се скривао, не толико што би тај бик погодио мене, већ што би био употријебљен да погоди и сруши Републику Српску, за коју је дата и моја, и многе друге, скупље жртве", наглашава Караџић.

Он је рекао да је "још у авиону Владе Србије схватио да им није нарочито важан, осим као српска парадигма коју ће васпитно и егземпларно ударити, да се српство или бар Република Српска и њен народ никад не опорави".

 


http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=251703

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2017 >
н п у с ч п с
  1 2 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Помоћ за Републику Српску