• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна
понедељак, 28 март 2016
Берд: Основана сумња да су пијацу Маркале погодили муслимани Штампа Email
понедељак, 28 март 2016 23:26 Преглед

26.03.2016 15:12 | Маријана Миљић | Глас Српске

Хаг - Члан Судског вијећа Хашког трибунала које је првог предсједника РС Радована Караџића осудило на 40 година затвора Мелвил Берд из Тринидада и Тобага навео је у издвојеном мишљењу на дио пресуде који се тиче Сарајева да постоји основана сумња да је минобацачка граната на сарајевску пијацу "Маркале" испаљена са положаја под контролом муслимана.

- Када се узму у обзир сви фактори, сматрам да постоји основана сумња да је минобацачка граната на пијацу "Маркале" у Сарајеву испаљена са стране која је била под контролом муслимана. Под тим околностима, мишљења сам да оптужени мора бити ослобођен ове тачке оптужнице - навео је Берд у издвојеном мишљењу на првостепену пресуду Караџићу.

Опширније...

Хашки судија: Бошњаци гађали Маркале, Караџић за то није крив Штампа Email
понедељак, 28 март 2016 23:10 Преглед

С. С. РОВЧАНИН | 26. март 2016 | Вечерње новости

Мелвил Берд издвојио мишљење у Трибуналу и бацио ново светло на гнусан злочин у Сарајеву из 1994. Позива се на извештај Уједињених нација у којем Срби нису означени као кривци

ПОСТОЈИ основана сумња да је муслиманска страна испалила минобацачке бомбе на пијацу Маркале. С обзиром на те околности сматрам да оптужени Караџић мора бити ослобођен оптужбе за тај злочин.

Ово је закључак издвојеног мишљења судије из Тринидада Мелвила Берда у пресуди којом је Радован Караџић првостепено осуђен на 40 година затвора. Према одлуци већа, лидер босанских Срба је одговоран за гранатирање и убиства на пијаци Маркале у Сарајеву у зиму 1994. године, али Берд има сасвим другачији поглед на овај догађај због којег су Срби добили епитет свирепих убица.

Опширније...

Раша тудеј: "Караџић ће у затвор, а шта ћемо са Бушом, Блером, Клинотном..." Штампа Email
понедељак, 28 март 2016 23:04 Анализе

Срна, Блиц | 27. 03. 2016.

Зашто су још на слободи људи одговорни за злочине и зашто они никада неће кривично бити гоњени - пита у прилогу за "Раша тудеј" новинар, писац и блогер Нил Кларк, сарадник водећих западних листова.

Пре годину дана, у извештају "Пребројавање тела", које су прикупили међународни лекари, наводи се да је најмање 1,3 милиона људи погинуло у рату против тероризма који предводе САД у Ираку, Авганистану и Пакистану.

Овој ужасној бројци морају се додати и бројеви погинулих током и након бомбардовања НАТО-а у Либији (више од 50.000), уз страдања због недостатка основних средстава за живот и глади.

Ту су и они који су страдали у ирачком рату и они које су у Сирији убили терористи које је наоружавао и финансирао Запад и његови регионални савезници.

Опширније...

Александар ПАВИЋ - Пресуда Караџићу из „Нирнбершког“ угла Штампа Email
понедељак, 28 март 2016 22:48 Анализе

мар 25, 2016 | fsksrb.ru

Као што се и могло очекивати, тзв. Међународни кривични трибунал за бившу Југославију донео је драконску првостепену пресуду против првог председника Републике Српске, Радована Караџића, осудивши га на 40 година затвора, односно, фактички, доживотну робију.

Могло се очекивати зато што је било наивно помислити да би овај очигледно политички суд добровољно срушио грађевину коју систематски, под строгим надзором својих западних газда, гради последњих 20-ак година. Грађевину утемељену на „неупитној“ поставци да су главни и одговорни кривци за распад СФРЈ, ратове који су уследили и жртве које су пале – Срби и њихови тадашњи политички и војни лидери. Зато је и одабран 24. март као дан изрицања пресуде: да би било савршено јасно да је реч не само о наставку, него и о континуитету агресије против нас. Ко то не види, не види ништа и нема му помоћи.

Да ли у овом тренутку можемо да спречимо рад тзв. Хашког трибунала? Не можемо. Нити, бар не у овом тренутку, можемо да ослободимо Радована и све друге његове сужње. Оно што можемо да урадимо – а, Богу хвала, све релевантне политичке снаге у Републици Српској и Србији јасно исказују свест о томе – је да не допустимо да ова и предстојећа пресуда против генерала Младића доведу у питање легитимитет Републике Српске.

Опширније...

Страна 1 од 2
<< Почетак < Претходна 1 2 Следећа > Крај >>

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2016 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску