• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна
петак, 03 јул 2015
Изетбеговић био глув на оптужбе против Орића Штампа Email
петак, 03 јул 2015 14:37 Случај „Сребреница“

БЕОГРАД, 3. ЈУЛА /СРНА/ - Оптужбе на рачун Насера Орића за силовања, убиства, пљачку и криминал грађани Сребренице су више пута упућивали лично бошњачком ратном лидеру Алији Изетбеговићу, али су оне остале "мртво слово на папиру" јер је Орић очигледно био под његовом заштитом, пишу "Вечерње новости".

Лист на основу документације коју има на увид преноси дијелове писма групе грађана Сребренице од 5. октобра 1995. године у коме Изетбеговића информишу о околностима под којим су изашли из Сребренице у јулу те године и понашању бошњачког руководства са Орићем на челу.

"Сребреница је пала без борбе. Руководство се извлачило из града, а да народ готово није знао о чему је ријеч. На путу до Тузле у околностима стравичним за народ, власти су узеле елитни дио војске да их обезбјеђује. Преостали дио народа, по нашем мишљењу, намјерно је остављен у Каменицама код Коњевић Поља да тамо страда. Увјерени смо да је то намјерно учињено", наведено је у писму избјеглих Сребреничана упућеном Изетбеговићу.

У писму грађани поручују Изетбеговићу да су знали да ће се нешто такво догодити због ситуација која је била у Сребреници прије пада.

Опширније...

Oric - Systematically planned Crime against Serbs Штампа Email
петак, 03 јул 2015 14:22 Случај „Сребреница“

Превод на српски језик

BELGRADE, July 2 /SRNA/ - The rise of the Muslim wartime commander in Srebrenica, Naser Oric, began with murdering the Serbs and looting Serb villages around Srebrenica and Bratunac, which was preceded by deliberate and systematic anti-Serb propaganda, monitoring of prominent Serbs in Srebrenica and arming Oric's supporters, reports daily newspapers Vecernje Novosti.

Referring to the documents of the Sarajevo Agency for Investigation and Documentation /AID/, the daily follows Oric from the time when he worked as a bouncer at the restaurant owned by Zeljko Raznatovic Arkan, when he returned to Srebrenica after confrontation with Arkan, to his appointment as a commander of the 28th Division.

Based on the documentation, the daily says that Oric, after he had returned from Belgrade to Bosnia and Herzegovina in 1991, began to spread the theory among his supporters and acquaintances that "something bad is up to Muslims in Bosnia," and that it was prepared by the Yugoslav People’s Army /JNA/ and the Serb Democratic Party, i.e. Serbs.

Опширније...

Политика: Откривен тајни пакт Лондона, Париза и Вашингтона из 1995. Штампа Email
петак, 03 јул 2015 14:06 Случај „Сребреница“

Ширак и Мејџор имали договор са Клинтоном да обуставе ваздушне нападе на Младићеве снаге око Сребренице. – Холандски политичари траже објашњење од САД

Вашингтон, Париз и Лондон склопили су још у мају 1995. тајни договор да се обуставе војне акције против Војске Републике Српске и да се уздрже од реаговања када Младићеве трупе крену у заузимање енклава под заштитом Уједињених нација у источној Босни. О овом договору нису обавестили ни холандску владу ни холандске плаве шлемове, који су у Сребреници у то време били распоређени у оквиру мировне мисије Уједињених нација (Унпрофор).

Ови подаци, обелодањени у документарцу који је у понедељак увече приказан на холандској државној телевизији, произлазе из обавештајних депеша архивираних у Клинтоновом центру у Литл Року, у Арканзасу, заједно са више хиљада докумената који још нису доступни јавности.

Опширније...

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2015 >
н п у с ч п с
      1 2 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску